Поділитись:

Путін підписав нову морську доктрину рф – що вона передбачає

Неділя, 31 липня 2022, 20:00
Путін підписав нову морську доктрину рф – що вона передбачає
У росії затвердили нову морську доктрину, яка замінила попередню, прийняту в 2015 році.

У новій доктрині нагодлошується на глобальному суперництві зі США, створенні нових морських баз рф у світі, а також посиленні чорноморського флоту, передає Укрінформ.

У документі зазначається, що головними загрозами для рф залишатимуться, зокрема, “стратегічний курс США на домінування у Світовому океані…”, “намагання США і союзників обмежити доступ росії до ресурсів Світового океану і життєво важливих морських транспортних комінікацій”, “територіальні претензії до рф деяких держав, що стосуються деяких її приморських та острівних територій”, “просування інфраструктури НАТО до кордонів росії”, “збройні конфлікти в районах, які мають особливе геополітичне значення для росії”.

Основними ризиками для росії у доктрині названо, зокрема, “спроби перегляду положень Морського права, що регулює морську діяльність в Арктиці і Чорному морі, а також “відсутність значної кількості пунктів базування за межами росії для забезпечення кораблів і суден вмф, які виконують завдання у віддалених районах Світового океану”.

Згідно з документом, росія планує побудувати нові пункти обслуговування вмф в Азійсько-Тихоокеанському регіоні для “контролю за безпекою функціонування морських транспортних комунікацій в цьому регіоні”.

В акваторії Чорного та Азовського морів росія планує, зокрема, “всебічно зміцнити геополітичні позиції рф в регіоні” та “вдосконалити і посилити угруповання сил чф, розвинути їхню інфраструктуру у Криму та на узбережжі Краснодарського краю”.

росія також планує активізувати морську діяльність в Арктиці і розгорнути контроль за воєнною активністю іноземних держав в акваторії Північного морського шляху. Зокрема, планується “активізувати і диверсифікувати морську діяльність на архіпелагах Шпіцберген, Земля Франца-Йосифа, Новій Землі та острові Врангеля”.

Як наголошується у доктрині, “якщо буде вичерпано можливості політико-дипломатичних та інших інструментів у життєво важливих районах Світового океану, росія може застосувати військову силу відповідно до обстановки”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 грудня 2023
07 листопада 2023
29 вересня 2023
17 липня 2023
29 червня 2023
28 травня 2023
20 квітня 2023
27 березня 2023
26 березня 2023