Поділитись:

Чого хоче путін в Африці?

Четвер, 28 липня 2022, 19:40

Передусім він хоче того, чого й в Європі чи у США – хаосу. Але в Африці його досягти легше і можна перенести на «недружні росії країни». 

Спроба запустити хвилю масового голоду на континент виходить саме із цієї логіки. В москві розраховують, що масштабний голод викличе велику міграційну хвилю в Європу. А це в свою чергу посилить там антиміграційні настрої, на яких до влади зайдуть праві радикали, різні орбани, але за межами Угорщини. А з орбанами путіну навіть не треба домовлятися – вони йому самі запропонують, що він хоче.

Власне цю «міграційну зброю» кремль вже використовував в 2015-2016. Хвиля міграції за наслідками громадянської війни в Сирії, куди зайшов і яку посилив російський контингент, викликала посилення «Альтернативи для Німеччини», «Партії Свободи» в Голландії, тієї ж Ле Пен у Франції. В перемозі Трампа в США теж свою роль зіграла експлуатація страху чужого-мігранта та ідея стіни з Мексикою… Зараз кремль має гостру потребу розколоти й послабити Захід, передусім через його підтримку України.

Недаремно він «одягнув берет» Че Гевари чи Чавеса і почав в наїзжати на «золотий мільярд». Чути це від одного із найбагатших тіньових мільярдерів світу було б кумедно, якби за цим не стояли такі інтереси і реальні небезпечні можливості рф. 

Також путіну вкрай необхідна й офіційна підтримка на рівні держав африканського континенту, яку ті можуть висловлювати в міжнародних організаціях, де мають формально таке саме право голосу, що й та ж Європа, - передусім в ООН. З лютого підтримку рф серед африканських країн на цьому рівні демонструвала лише Еритрея. Але для москви пряма підтримка навіть не обов’язкова – достатньо оскарження підходів до засудження її агресії, які відстоюють союзники  України. Для початку російській пропаганді й цього вистачить.

Є ще й така гротескна причина особливої уваги до Африки з боку москви  (її не ризикують озвучувати ні офіційні особи, ні аналітики рф) – росіяни шукають поповнення своєї зброї та боєкомплекту, а ще з часів СРСР в Африці було розсіяно цілі її поклади…

Опубліковано з дозволу автора. Оригінал.

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
09 лютого 2024
22 вересня 2023
24 червня 2023
20 червня 2023
15 травня 2023
18 квітня 2023
23 січня 2023
08 грудня 2022
03 жовтня 2022
16 липня 2022