Поділитись:

Екснардепу з Волині Миколі Мартиненку вручили другу підозру у хабарництві

Четвер, 28 липня 2022, 18:30
Екснардепу з Волині Миколі Мартиненку вручили другу підозру у хабарництві

У четвер, 28 липня, детективи НАБУ повідомили про підозру колишньому народному депутату України — ексголові комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки в одержанні неправомірної вигоди та відмиванні коштів. Як відомо, йдеться про Миколу Мартиненка, який вперше у 1998 році пройшов до парламенту по волинському мажоритарному окрузі №21, а потім переобрався у 2002. 

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

Дії колишнього народного обранця кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 та ч. 2 ст. 209 КК України.

Слідство встановило, що у липні 2014 року колишній народний депутат одержав від керівництва чеської компанії «SKODA JS a.s.» (входить до холдингу «Об’єднані машинобудівні заводи», який належить російському «Газпромбанку») неправомірну вигоду у 311,6 тис. євро за сприяння в просуванні їхніх інтересів в Україні.

Неправомірну вигоду перерахували під виглядом оплати агентських послуг за угодою про співпрацю, укладеною між «SKODA JS a.s.» та кіпрською компанією, афільованою з екснардепом. Надалі одержану неправомірну вигоду через низку транзакцій із залученням компанії, зареєстрованої на Британських Віргінських Островах, легалізували. У підсумку кошти опинилися на рахунку компанії, теж зареєстрованої на Кіпрі, кінцевим бенефіціаром якої виявився екснардеп.

З рахунків цієї компанії сплачували за навчання, відпочинок, оренду житла за кордоном та інші особисті потреби екснародного депутата та його родичів.

Розслідування цих фактів детективи НАБУ розпочали на основі інформації, наданої правоохоронними органами Чехії, які й виявили підозрілі транзакції чеської компанії «SKODA JS a.s.».

Завдяки міжнародній співпраці з компетентними органами Чехії та Кіпру, а також матеріалам, отриманими в Україні, НАБУ і САП зібрали достатньо доказів для повідомлення екснардепу про підозру.

Що до працівників чеської компанії «SKODA JS a.s.», то правову оцінку їх діям, у тому числі за вказаними фактами, надано правоохоронними органами Чехії, якими пред’явлено обвинувачення 6 працівникам цієї компанії (кримінальна справа перебуває на стадії судового розгляду).

Екснардеп раніше обвинувачувався й в іншій справі, розслідуваній НАБУ і САП. За даними обвинувачення, він разом зі спільниками організував схеми розкрадання коштів з держпідприємств СхідГЗК і «Енергоатом». Загальні збитки становлять понад 6,4 млн Євро та 17,2 млн дол. США.

Цю справу скерували до суду ще у 2018 році.

Довідково: Микола Мартиненко народився 12 січня 1961 року у місті Світловодськ на Кіровоградщині. Вперше обрався до Верховної ради у 1998 році по мажоритарному округу №21 на Волині. Вдруге пройшов до парламенту по тому ж округу у 2002 році. Був обраний першим заступником голови вже знайомого йому Комітету з питань ПЕК. У 2005 році очолив фракцію «Наша Україна» у парламенті після обрання Віктора Ющенка президентом України. У 2006 році Мартиненко обрався до Ради по списку «Нашої України» і очолив Паливно-енергетичний комітет. У 2009 вийшов з «Нашої України», а в 2011 долучився до «Фронту змін» Арсенія Яценюка. Та вже в 2012 пройшов до Верховної Ради за списком ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Після чого втретє став главою паливно-енергетичного Комітету Верховної Ради України. На позачергових виборах 2014 року пройшов до парламенту за списком «Народного фронту» Арсенія Яценюка.

 ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 квітня 2024
05 квітня 2024
04 квітня 2024
22 березня 2024
18 березня 2024
13 березня 2024
28 лютого 2024
27 лютого 2024
26 лютого 2024
22 лютого 2024