Поділитись:

Експерти пояснили, в яких випадках росія може завдати ядерного удару по Україні

Середа, 27 липня 2022, 22:20

На думку експертів, російська ядерна загроза все ще нависає над Україною.

Росія вдавалася до ядерних погроз впродовж всієї війни, яку вона розв’язала проти України. Особливо в перші місяці на Заході були поширені занепокоєння, що Москва може застосувати тактичні ядерні боєприпаси.

Як зауважила експертка Центру безпеки і стратегії Скоукрофта в Atlantic Council Наоко Аокі, Москва, на щастя, цього не зробила. Однак, вона застерегла, що «загроза нікуди не зникла».

Професор управління Дартмутського університету Деріл Пресс висловив переконання, що Кремль боїться, що розв’язана ним війна проти України може поставити під загрозу режим владіміра путіна.

«По-перше, путін і його адміністрація бояться, що війна може поставити під загрозу існування режиму. А по-друге, вони можуть вирішити, що США якраз і добиваються повалення режиму. Якщо вони відчують, що загроза реальна, тоді може бути ескалація із застосуванням ядерної зброї», – пояснив Пресс.

Своєю чергою, науковий співробітник центру Carnegie Endowment for International Peace Тонг Чжао вважає, що ризик такої ескалації доволі низький. Однак, він переконаний, що існує сценарій, за яким Москва може вдатися до ядерного удару.

«Це може статися, якщо війна накладеться на якісь серйозні потрясіння всередині росії. Тоді може з’явитися екзистенційна загроза для режиму. І тут не відомо, на що піде Кремль. Також буде багато залежати від того, яку позицію займуть США, як вони будуть декларувати свої наміри», – переконаний експерт.

Тонг Чжао також зауважив, що російські ядерні погрози певною мірою спрацювали. На його думку, вони все ж таки змусили США і інші країни НАТО поводитися більш стримано у підтримці України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів