Поділитись:

Апарат NASA знайшов на Місяці місця з комфортною для життя температурою

Четвер, 28 липня 2022, 06:55
Апарат NASA знайшов на Місяці місця з комфортною для життя температурою

Вчені, які працюють з NASA, за допомогою апарату Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) виявили на Місяці затінені місця, температура в яких завжди коливається в межах комфортних для людини 17 градусів за Цельсієм, повідомляє Phys.org.

Ці западини можуть вести до печер під поверхнею Місяця та стати надійними місцями для базування тут дослідників. Вони є стабільнішими, ніж поверхня супутника нашої планети, яка вдень нагрівається до 127 градусів за Цельсієм і охолоджується до -173 градусів уночі.

Впадини на Місяці вперше були помічені в 2009 році, відтоді вчені задавалися питанням, чи ведуть вони до печер, які можна використовувати як укриття. Вони також можуть забезпечувати захист від космічних променів, радіації та мікрометеоритів.

«Близько 16 з більш ніж 200 ям, ймовірно, являють собою лавові труби, що обрушилися», – сказав Тайлер Хорват, докторант планетарних наук Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, який керував новим дослідженням.

Лавові труби, які зустрічаються і на Землі, формуються, коли розпечена лава тече під полем лави, що остигнула, або ж над нею утворюється кірка. В результаті з'являється довгий порожнистий тунель. Якщо стеля такої труби обрушується, відкривається яма, яка може вести в частину, що залишилася, яка нагадує печеру.

Дві з найбільш помітних лавових труб мають виступи, які ведуть до ям або порожнин. Є також свідчення того, що виступ ще однієї може вести до більшої печери.

"Люди еволюціонували, живучи в печерах, і в печери ми могли б повернутися, коли житимемо на Місяці", – заявив один з авторів нового дослідження Девід Пейдж.

У ході дослідження Хорват та його колеги вивчили одну циліндричну западину глибиною близько 100 метрів у районі Місяця, який відомий як Море Спокою. Для аналізу теплових властивостей грунту та місячного пилу, а також склали графік температури у западині з часом.

Вони з'ясували, що температура в западині трохи коливається протягом місячного дня, залишаючись в районі 17 градусів Цельсія. Якщо печера простягається від дна лавової труби, на що вказують зображення Lunar Reconnaissance Orbiter, в ній також повинна зберігатись комфортна температура.

Вчені вважають, що стабільну температуру лавових труб забезпечує їхнє затінення, яке обмежує нагрівання вдень і запобігає його втраті вночі. День на Місяці триває близько 15 земних, протягом яких поверхня супутника Землі постійно зазнає впливу сонячного світла. В цей час вона достатньо гаряча, щоб на ній можна було закип'ятити воду.

Холодні місячні ночі також тривають близько 15 земних діб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів