Поділитись:

На Гаваях знайшли невідомі науці мікроорганізми

Вівторок, 26 липня 2022, 01:49
На Гаваях знайшли невідомі науці мікроорганізми

На острові Гаваї в лавових печерах були виявлени мікроорганізми, які раніше не були відомі науці. Звернути увагу варто на те, що на сьогоднішній день вчені не знають приблизно 99% видів бактерій, що мешкають на Землі. Часто їх порівнюють із «темною матерією». Це таємнича речовина, з якої здебільшого складається наш Всесвіт.

Про це повідомляє ScienceAlert.

Мікроби вважаються найменшими з усіх живих організмів, які тільки можна знайти на нашій планеті. Вони є практично скрізь, навіть якщо умови здаються абсолютно непридатними для життя. Одним із таких місць вважаються лавові печери, які розташовані на острові Гаваї.

Вік геологічних структур, розташованих під землею, досягає 400-800 років. В них практично повністю відсутне сонячне світло. Усередині печер знаходиться величезна кількість токсичних мінералів та газів. Тут було знайдено бактерії, про які раніше не знали фахівці.

Експерти припускали, що в геотермальних джерелах не буде такого розмаїття живих організмів. У тих місцях, вік яких не перевищує 400 років, справді набагато менше бактерій, але при цьому мікробні спільноти складніші, ніж у місцях віком 500-800 років.

Нове дослідження вчених із Америки дозволило виявити унікальні форми життя. Після проведення аналізу генів РНК бактерій із лавових печер, фахівці не знайшли жодного збігу з генами тих мікробів, які були відомі раніше.

«Коли у вулканічних породах з’являються мікроби, їм потрібен деякий час для того, щоб змінити власну структуру і пристосуватися до нових умов життя. При попаданні в екстремальне місце існування мікробам потрібно більше змін і максимальна взаємодія між собою, щоб вижити. У молодих лавових печерах ми помітили, що подібностей між видами мікробів значно менше. Можливо, це є результатом конкуренції між різними видами мікроорганізмів», – зазначає Ребекка Прескотт із Гавайського університету до Маноа.

Цікавим моментом стало те, що в усіх частинах лавових печер були виявлені такі класи мікробів, як Chloroflexi і Acidobacteria. Експерти припускають, що саме вони відіграють найважливішу роль у формуванні мікробних спільнот на острові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 
 
Надрукувати
мітки:
коментарів