Поділитись:

Під час "Docudays UA" на Волині показали 24 фільми

Понеділок, 12 грудня 2016, 16:56
Під час

У Міжнародний день прав людини, 10 грудня, у Луцьку завершився ХІІІ Мандрівний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який стартував 28 листопада.

24 фільми, 50 показів і тематичних заходів, під час яких півтори тисячі школярів і студентів, громадських активістів, журналістів, політиків, працівників правоохоронних органів, зовсім молодих і людей зрілого віку обговорювали проблеми дотримання прав людини в Україні і світі, ділилися своїми думками й емоціями, – повідомляють організатори.

Цьогорічними відкритими майданчиками для лучан і гостей міста стали Палац культури міста Луцька, Волинська обласна наукова бібліотека імені Олени Пчілки, вільний простір "Inner Space" та Книгарня "Є". Окрім цього, перегляди й обговорення фільмів відбулися в школах, міських і обласних бібліотеках, коледжах, СНУ імені Лесі Українки.

Під час фестивалю відбулося кілька заходів, спрямованих на привернення уваги громадян до грубого порушення прав людини, зокрема – презентація кампанії "LetMyPeopleGo" у партнерстві з Молодіжним центром Волині, круглий стіл "Чи залишиться Україна країною насильства" в межах всесвітньої акції "16 днів проти гендерного насильства" та Марафон написання листів і петицій на підтримку незаконно засуджених осіб у межах ініціативи Amnesty International.

Своєрідним доланням ілюзій і закриттям Docudays UA на Волині став мистецький вечір-зустріч із авторами збірника "По живому" та картин живопису та графіки "Маріуполь на межі", який привернув увагу до світовідчуття тих, хто опинився в епіцентрі воєнних подій на Сході України і змушений був покинути свій дім.

"Стереотипи, упереджене ставлення до певних категорій осіб – "не таких, як всі", – юлюзорні знання й уявлення про події та факти і їх причини, дезінформація, маніпуляція, відсутність громадянської активності – усі ці чинники призводять до того, що права людини порушуються чи не на кожному кроці. Розбудувати правову державу ми можемо лише в тому випадку, коли будемо знати, розуміти і вимагати в держави дотримання прав людини, коли самі усвідомимо, що кожна людина, якої б національності, віросповідання, сексуальної орієнтації, соціального статусу, рівня обізнаності, віку вона не була, має право на гідне життя і реалізацію себе в суспільстві", – зазначила координаторка фестивалю у Волинській області Богдана Стельмах.

Надрукувати
мітки:
коментарів