Поділитись:

Однорічні ліцензії на алкоголь "вб’ють дрібних підприємців", - депутати Луцькради

Понеділок, 18 січня 2016, 18:43
Однорічні ліцензії на алкоголь «вб’ють дрібних підприємців», - депутати Луцькради

Депутати підготують звернення до Верховної Ради з проханням відмінити продаж ліцензій на торгівлю алкоголем на один раз в рік, адже вважають, що це спричинить ріст безліцензійної торгівлі.

Раніше ліцензії видавалися щоквартально, а нині в Кабінеті міністрів хочуть внести зміни в законопроект, згідно яких ліцензії видаватимуть раз в рік. Про це йшлося під час засідання комісії міської ради з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва 18 січня.

Депутат Луцької міської ради Петро Нестерук зауважив, що раніше ліцензії на торгівлю алкоголем та тютюновими виробами видавали щоквартально, що забезпечувало систематичне надходження коштів у бюджет. Проте зміни, які пропонує Кабмін в Законі України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" унеможливлять такий щоквартальну видачу ліцензій. Адже згідно цього проекту Закону ліцензії видаватимуть один раз в рік що, на думку депутата, значно зашкодить малому та середньому бізнесу.

"Якщо ліцензії продаватимуться раз в рік то ми таким чином вбиваємо малий і середній бізнес. Адже власники літніх кафе, які відкриваються на два-три місяці, якщо раніше могли вибрати собі квартал і купити ліцензію за дві тисячі, то тепер будуть змушені або купляти за вісім тисяч на рік, або торгувати незаконним шляхом – без ліцензій", - сказав Петро Нестерук.

Депутат Луцької міськради Сергій Шкода додав, що це може призвести до скорочення діяльності у сфері торгівлі малого та середнього бізнесу й розвитку Адже багатьом дрібним підприємцям стане не вигідно купляти річну ліцензію за вісім тисяч гривень, щоб торгувати алкоголем три місяці в рік.

Окрім того члени комісії вважають, що варто повернути в законопроект видалену норму щодо видачі дублікату ліцензії. Вони вважають, що така норма потрібна, адже в разі втрати ліцензії cуб'єкт господарювання міг отримати дублікат за сімсот гривень, а не виробляти нову ліцензію за вісім тисяч гривень.

Члени комісії підтримали проет звернення одноголосно.

Надрукувати
мітки:
коментарів