Поділитись:

Комісія затвердила Олександра Клименка головою САП

Вівторок, 19 липня 2022, 12:00
Комісія затвердила Олександра Клименка головою САП

Комісія з відбору глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) підтримала кандидатуру Олександра Клименка. Тепер призначення має затвердити генпрокурор.

Клименко виграв конкурс на посаду глави САП ще півтора року тому. При цьому комісія лише 19 липня 2022 року підтримала результати, повідомляє 24 канал.

В Україні вже майже 2 роки немає глави САП, через що установа не може повноцінно функціонувати. Призначення Клименка, який переміг на конкурсі, постійно відтягували. Члени комісії просто не приходили на засіданні й відповідно не було кворуму.

Однак призначення глави САП – важлива умова для членства України в Євросоюзі. Від цього також залежали транші, які Міжнародний валютний фонд надавав нашій країні.

Міжнародні партнери тривалий час вимагали, аби українська влада врешті призначила головного антикорупційного прокурора. 1 липня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн закликала призначити глав САП та НАБУ в найкоротші терміни.

Однак засідання комісії так і не проводили, адже деякі члени просто не виходили на зв'язок.

17 липня президент Володимир Зеленський закликав призначити керівника САП, адже лише тоді інституція запрацює на повну потужність. То ж 19 липня на засіданні таки зібрався кворум.

Коротко про Олександра Клименка
Попередній глава САП Назар Холодницький пішов у відставку ще в серпні 2020 року, а в грудні 2021 Клименко переміг у конкурсі на вакантну посаду. За час своєї професійної діяльності Клименко працював в органах внутрішніх справ Києва, в Нацполіції. Тоді правоохоронець розслідував розкрадання грошей в Укрзалізниці.
З 2016 року Клименко почав працювати в Національному антикорупційному бюро. Він відзначився розслідуванням справ екснардепа-втікача Олександра Онищенка, колишнього керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова, скандального заступника глави Офісу Президента Олега Татарова тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів