Поділитись:

Держава принижує і демотивує свідомих бійців, – відомий військовий ЗСУ про вручення повісток як покарання

Субота, 16 липня 2022, 13:15
Держава принижує і демотивує свідомих бійців, – відомий військовий ЗСУ про вручення повісток як покарання

Український військовий, блогер, письменник Валерій Маркус розкритикував дії працівників військкоматів, які масово вручають повістки чоловікам у громадських місцях.  

Про це він написав у фейсбуці.

Валерій Маркус описує ситуацію у відео, в якому комендант з озброєними працівниками військкомату заходять в приміщення з гральними автоматами і виписують усім присутнім повістки.

«По-перше, я пишаюсь своєю службою і мене обурює, що мою професію принижують до рівня покарання для якихось хронів. Очевидно, що рівень вимог для вступу на службу сьогодні низький через об’єктивні обставини, але це не значить, що армія має перетворюватись на угрупування алкашів, наркоманів, крадіїв та інших елементів вершин суспільного дна. Такою організацією процесу призову держава принижує і демотивує бійців, які свідомо пішли на службу, жертвуючи своїми інтересами, ба, навіть життям. Військкомати поставили цих людей в один ряд з тими, кого кинули на службу у вигляді покарання. Це просто принизливо», – вважає військовий.

По-друге, на думку Маркуса, за такої системи набору рівень якості мобілізованих настільки низький, що від них більше проблем на фронті, ніж користі.

«З усієї маси, якою військкомати закидують армію, притомних не більше 10-15 %. Усе інше – невмотивований натовп, який тільки створює додаткові проблеми і відбирає на себе цінний ресурс часу та зусиль. Це я кажу, як командир», – зазначає він.

Окрім того, додає Валерій Маркус, наразі не передбачено процедури звільнення військовослужбовців за ганебну поведінку. Хоч трапляються непоодинокі випадки, коли командир отримує в розпорядження «відвертий непотріб», який саботує виконання наказів і здатен у будь-який момент дезертирувати, підставивши інші підрозділи.

«При цьому всьому командир нічого не може з ними зробити! Позбутися їх неможливо, застосувати силу – подадуть в суд», – пояснює він.

Зокрема сам Валерій Маркус вже мав два інциденти, коли в Донецькій області два мобілізованих «алко-тіла» погрожували зброєю.

«Перший – мобілізований солдат, а другий – мобілізований капітан. А місяць тому довелося зірвати сержантський погон з п’яного хрона, у якого навіть по опухлому обличчю видно, що він системно прокисає. Там і без медкомісії видно, що людина – алкаш, але військкомат вирішив, мабуть, що обличчя такого вигляду достойне представляти ЗСУ і підходить для виконання бойових завдань», – розповів військовий.

На думку Валерія Маркусв, реалізація процесу мобілізації у подібному вигляді закладає у наш фундамент бомбу, яка може вибухнути у найкритичніший момент. Якщо підхід не зміниться – проблеми будуть лише множитись.

Нагадаємо: міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що видавати повістки як покарання за вчинене правопорушення – повна дурня, адже захист Батьківщини не має бути покаранням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
23 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
12 квітня 2024
11 квітня 2024
07:20
10 квітня 2024
06 квітня 2024
03 квітня 2024
27 березня 2024