Поділитись:

Колишні: чим займаються екс-депутати Волиньради

Понеділок, 21 листопада 2016, 12:00

Минув рік після обрання нового депутатського складу Волинської обласної ради. Місця у сесійній залі стало менше, кількість мандатів скоротили, а деякі партії перестали існувати. Багато колишніх обранців не змогли туди повернутися та відійшли від політичних справ

Про те, чим займаються екс-депутати та як проходить життя поза "кораблем" Волиньради", дізнавалося ділове видання Волині "Конкурент".

Василь Байцим, екс-депутат Волинської обласної ради від ВО"Батьківщина"

Василь Байцим може похизуватися багатою політичною та управлінською кар'єрою. Він здобув солідний досвід роботи у Волинській обласній державній адміністрації та Луцькій міській раді, в яких працював заступником голови. Окрім цього, Василь Федорович відомий своєю викладацькою та науковою діяльністю в Україні та Польщі.

Нині він обіймає посади проректора у Волинському інституті економіки та менеджменту та декана у Старопольському університеті.

"Маю 500 студентів, з якими працюю. Також захистив докторський ступінь в Європі", – розповів Байцим.

Щодо бажання знову поборитися за мандат, то екс-обранець громади чіткої відповіді не дав. Науковець переконаний, що суспільство не готове підтримувати "Партію зелених", представником якої він є.

"Люди хочуть щось отримати, надіються, що за їхній голос заплатять. Ніхто не бажає займатися стратегіями. Всі очікують, що все вирішать інші", – зазначив освітянин.

Разом із тим колишній депутат займається громадською діяльністю, в рамках якої спільно зі своєю командою працює над створенням різних проектів.

"Нині їх налічується близько 20-ти, усі вони на різних стадіях розробки. Для прикладу, ми хочемо відновити популяцію зубрів, яких на Волині майже не залишилося", – завершив Василь Байцим.

Валентин Вітер, екс-голова Волинської обласної ради, член ВО"Батьківщина"

Коли Валентин Вітер в 2010 році отримав депутатський мандат Волинської обласної ради, його обрали заступником голови. Через чотири роки, у часи Революції Гідності, політик замінив на посаді Володимира Войтовича та став новим керівником представницької гілки влади на Волині. Проте після закінчення тієї каденції Вітер не зміг отримати достатньої кількості голосів на місцевих виборах та був змушений покинути "борт" обласної ради .

Незважаючи на відсутність мандата, колишній обранець продовжив свою політичну кар'єру, обійнявши посаду заступника голови волинської обласної партійної організації ВО "Батьківщина". Окрім цього, чоловік викладає хірургію в Луцькому базовому медичному коледжі, навчаючи студентів бакалаврату.

"Оскільки я маю вчений ступінь, було прийнято рішення піти до дітей", – зазначив діяч.

Розмірковуючи про майбутнє, Вітер не приховує свого бажання повернутися до облради. Він наголосив, що партійне керівництво здатне відкликати окремих депутатів, позбавлених членства в "Батьківщині". Це дозволить екс-голові отримати місце в сесійній залі без очікування наступних виборів

"Якщо партія вирішить їх відізвати, то я піду працювати ще в цій каденції. Ну й, звісно ж, хочу балотуватися і на наступних місцевих виборах. Наразі розвалена фракція налічує трьох представників, усіх інших виключили з лав нашої сили, оскільки вони розчарували і громаду, і партію ", – розповів екс-голова.

Володимир Латковський, екс-депутат Волинської обласної ради від Народної Партії

Свого часу Володимир Латковський працював робітником та водієм у різних структурах та організаціях. У 1978 році він покинув Україну та відправився заробляти на життя до Якутії. Повернувшись до рідної країни, чоловік зайнявся бізнесом та вирішив випробувати себе в ролі політика, ставши депутатом Волинської обласної ради.

Як виявилося, колишній обранець громади перебуває за кордоном та сподівається повернутися до рідної домівки в перших числах грудня. У будь-якому разі значна географічна віддаленість не завадила йому поспілкуватися з "Конкурентом" і розповісти про свою "постмандатську" діяльність.

"Я такий собі маленький підприємець, маю техніку та займаюся вирубкою лісу. Повірте, робота не дуже приємна, забирає багато сил. Ще й з розрахунками виникають проблеми", – розповів чоловік.

Колишній депутат зауважив, що постійно слідкує за роботою Волинської обласної ради та регулярно спілкується з чинними обранцями громади.

"Не хотів би їх оцінювати, але знаю, що хлопці там трішки між собою сперечаються", – поділився думкою екс-обранець.

Латковський зізнався, що ще має бажання поборотися за місце у "капітолії" та виконати черговий "політичний забіг".

"Я вам скажу таке: хочеться спробувати знову. Якщо здоров'я не підведе, піду ще один раз", – резюмував діяч.

Володимир Навроцький, екс-депутат Волинської обласної ради від "Нашої України"

Володимир Навроцький багато років пропрацював в апараті Волинської обласної ради, обіймав посаду керуючого справами. Чиновницька діяльність не завадила йому представляти волинську громаду в облраді. У 2010 році він отримав депутатський мандат та очолив "регламенту" комісію. Нині чоловік перебуває на заслуженому відпочинку.

"Я отримую пенсію, яка дозволяє мені нормально жити. Також маю дачну ділянку, на якій вирощую фрукти та овочі, нічого з цього не купую, а своє ще й людям роздаю", – ділиться колишній посадовець.

Навроцький зізнався, що мав наміри знову стати депутатом, проте не зміг знайти тієї політичної сили, з якою хотів би рухатися далі.

"Жодна з партій не виправдала очікувань і не зможе цього зробити до завершення каденції. Я спілкуюся як з чинними, так і з екс-обранцями громади й помічаю, що часто-густо наші думки щодо цього збігаються. Навіть ті, що зараз в раді, не отримують якогось морального задоволення від перебування там. Від скликання до скликання ми сподіваємося на краще, а в підсумку виходить, як завжди", – сказав він.

"Якщо побачу на горизонті гідного лідера та команду, які будуть робити реальні справи для держави та людей, а не розводити "бла-бла-бла", як Саакашвілі, то спробую знову завоювати довіру громади", – резюмував Володимир Навроцький.

Олександр Свирида, екс-депутат Волинської обласної ради від ВО"Батьківщина"

Олександр Свирида – один із найдосвідченіших волинських політиків. Він був народним депутатом України ІІІ скликання, співавтором Бюджетного Кодексу України, обіймав посаду заступника Міністра фінансів України та неодноразово представляв громаду у Волинській обласній раді. Перед минулорічними місцевими виборами він покинув лави ВО "Батьківщина", членом якої був з 2005 року, та балотувався за списками "Радикальної партії Олега Ляшка", "пролетівши" повз депутатське крісло у сесійній залі облради.

"Я змінив "Батьківщину", бо це корумпована, популістська партія, яка захищає корупціонерів. Минулої каденції я виступав проти неправомірної діяльності голови Валентина Вітра, але вони не почали з ним боротися, а взялися за мене", – розповів він.

Екс-нардеп каже, що на сьогодні політикою не займається, хоча і є членом Луцької районної ради.

"Це щось таке, скоріше якась локальна діяльність", – вважає чоловік.

Нині колишній заступник міністра зосередився на підприємництві та розвиває рекламне агентсво "Факторія", яке, з його слів, надає широкий спектр послуг.

"Ми виготовляємо різні вивіски, обшиваємо фасади, оформлюємо зовнійшній вигляд магазинів та супермаркетів, брендуємо автотранспорт. Ми наводимо красу", – резюмував Олександр Свирида.

Іван Смітюх, екс-депутат Волинської обласної ради від "Партії регіонів"

Успішний бізнесмен Іван Смітюх похизуватися багатою політичною кар'єрою не може, проте у роки цієї діяльності він був достатньо значимою фігурою. Екс-регіонал два роки обіймав посаду голови Ковельської РДА та був депутатом Волинської обласної ради. У 2012 році пішов на вибори до Верховної Ради у 21 мажоритарному окрузі та у підсумку зайняв лише третє місце. Одним з перших покинув лави "Партії регіонів" та зумів зберегти авторитет серед значної кількості волинян.

Нині чоловік повністю зосереджений на улюбленій справі: аграрному бізнесі.

"У мене все чудово, працюємо добре, думаємо над реалізацією нових, гарних проектів. Деякі надзвичайно необхідні для людей. Якщо коротко, то тільки виробництво і ніяких спекуляцій", – розповів він.

У політичній діяльності Смітюх вирішив зробити перерву, відійти від справ та поспостерігати зі сторони. Він вважає, що серед нинішнього депутатського складу Волинської обласної ради недостатньо "реальних" людей, а в самій сесійній залі вирують необгрунтовані пристрасті.

"Не бачу я у них тієї господарсько-життєвої жилки. Не скажу, що не вистачає там саме мене, але таких, як я, туди потрібно", – каже екс-обранець.

"Гадаю, що ситуація тільки погіршилася. Ніби всі демократи, справедливі, а результатів не бачу. Громада мала б просити, щоб деяких діячів області туди включили, аби була альтернатива, якої немає", – підкреслив колишній регіонал.

Розмірковуючи над можливим поверненням до політики, Іван Смітюх чіткої відповіді не дав, проте натякнув на те, що працював би досить ефективно.

"Впевнений, що коли я був у бюджетній комісії, то зекономив десятки мільйонів для області, не дававши витрачати гроші на різні дурниці", – завершив бізнесмен.

Микола Собуцький, екс-депутат Волинської обласної ради від ВО"Свобода"

Микола Собуцький – досвідчений волинський аграрій, який розвивав не лише власне фермерське господарство, але й неодноразово обирався головою Асоціації фермерів та приватних землевласників у Волинській області. Окрім депутатського досвіду в обласній та Луцькій районній раді, чоловік пройшов "бойове" хрещення у стінах Волинської ОДА, обіймаючи посаду заступника адміністрації.

Залишивши активну політичну діяльність, Микола Собуцький вирішив не гаяти часу та активно зайнявся розвитком свого фермерського господарства, яке, з його слів, має багато клієнтів.

"Працюю в поті чола, оскільки ледве встигаємо забезпечувати попит, який існує на нашу продукцію. Ми встановили певну планку з якості й ціни та стараємося не втрачати своїх позицій. Не виникає бажання пожалітися, тому що все добре", – розповів екс-депутат.

Окрім власного бізнесу, Микола Тихонович продовжує займатися громадською діяльністю, в третій раз очоливши Асоціацію фермерів та приватних землевласників у Волинській області.

"Тут теж є багато роботи, у все потрібно вникати та розбиратися. Ми не проти знайти собі й політичних партнерів, проте розуміємо, що обирати необхідно дуже обережно", – підкреслив голова.

Незважаючи на серйозну завантаженість, аграрій не приховує свого бажання поборотися за депутатський мандат у майбутньому.

"І справа тут зовсім не в посадах чи статусі", – резюмував Собуцький.

Віктор Шумський, екс-депутат Волинської обласної ради від Народної Партії

Віктор Шумський фактично все своє життя присвятив сільському господарству. Разом із цим він зумів досягнути певних успіхів у політичній діяльності, двічі отримуючи кредит довіри від обласної громади та, як наслідок, – мандат депутата Волиньради. Також аграрій упродовж восьми років очолював Ратнівську сільську раду та був заступником голови колгоспу імені Чапаєва Луцького району.

Після своєї останньої каденції екс-обранець продовжує гнути власну лінію, обіймаючи посаду директора сільськогосподарського приватного підприємства "Рать".

"Відзначу, що справи у нас йдуть добре, успішно", – каже керівник.

Продовжуючи реалізовуватися в сфері аграрного бізнесу, досвідчений політик поки не задумується про повернення до стін обласної чи будь-якої іншої ради.

"Не можу вам сказати, чи буду балотуватися, бо сам ще не знаю, навіть не розмірковував про це. Та й за роботою чинних депутатів не спостерігаю через брак часу ", – завершив Віктор Шумський.

Надрукувати
мітки:
коментарів