Поділитись:

Якщо африканська чума "піде" Волинню – виріжуть всіх свиней

Субота, 27 серпня 2016, 13:11

Наявність збудника африканської чуми свиней зафіксували в 4 населених пунктах Любешівського та Ратнівського районів області.

У зв'язку з цим, у п'ятницю, 26 серпня, відбулася екстренна наради за участю керівників профільних структур: членів державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, аби оперативно вжити заходів із локалізації хвороби, – повідомляє прес-служба Волинської ОДА.

Упродовж кількох минулих днів в окремих власників домашніх господарств із селища міського типу Любешів, села Воля Любешівська та хутора Дякова Залізницької сільської ради Любешівського району, а також села Кортеліси Ратнівського району виявили свиней, що мали захворювання, симптоми якого властиві африканській чумі. Після загибелі тварин працівники ветеринарної медицини відібрали патологічний матеріал та направили його до "Випробувального центру державного науково–дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно–санітарної експертизи", що в місті Києві. Учора стали відомі результати досліджень – свині були уражені цією невиліковною недугою.

Відтак, під час екстренної наради говорили про заходи із уникнення поширення африканської чуми свиней. Насамперед, йшлося про недопущення вивозу потенційно ураженого м'яса в сусідні райони, області та навіть країни, як от Білорусь. На разі, на думку голови облдержадміністрації, Волинь має достатньо можливостей, аби локалізувати осередки цього захворювання. Ряд заходів у районах почали вже здійснювати.

"Попереду субота й неділя, коли ринки регіону, включно з Любешівськими та Ратнівськими, працюють найбільш активно. Громадяни сусідньої держави приїздять сюди. Тож, два вихідних дні – значний термін часу, – наголосив Володимир Гунчик, звертаючись до голів обидвох районних державних адміністрацій. – Не бійтеся приймати радикальні рішення! Якщо епідемія чуми піде гуляти Волинню, доведеться вирізати все поголів'я свиней. У подальшому ж це призведе до набагато гірших наслідків".

Відтак, керівник області порекомендував не лише обмежити, а загалом заборонити продаж м'ясних продуктів на ринках, торгових площах та в супермаркетах зазначених вище районів. Голова Любешівської райдержадміністрації, котрий був присутній на нараді у режимі відеозв'язку, повідомив, що Комунальне підприємство "Ринок" від суботи 27 липня цього року заборонить продаж м'ясної продукції у Любешові, а відтак не буде видавати відповідних дозволів. Що стосується села Кортеліси, то згідно з інструкцією щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней у двадцятикілометровій зоні захисту, або ж території, що безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем, а також території, що оточує межі першої зони, радіусом до 150 кілометрів, заборонять продаж, переміщення, вільне утримання та безконтрольний забій свиней. Плани відповідних заходів щодо недопущення поширення та ліквідації захворювання у даних населених пунктах будуть затверджені на засіданнях Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, що відбудуться 27 липня при державних адміністраціях обидвох районів.

Разом із тим, учасники наради говорили про необхідність попередження керівництва Маневицькогоо, Камінь-Каширського, Старовижівського та Шацького районів щодо оголошення карантину на Любешівщині та Ратнівщині, небезпеки поширення африканської чуми на територію навколишніх районів, а відтак – узгодження з ними спільних дій.

Крім цього, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії головного управління Держпродспоживслужби в області Богдан Лозинський розповів про заходи, що вже були вжиті:

"Розпочалася робота щодо недопущення поширення хвороби в населених пунктах Любешівського та Ратнівського району. Зважаючи на підозру на африканську чуму головним управлінням було утворено 2 групи спеціалістів у складі по троє осіб із Держпродспоживслужби в області та ДУ "Волинська Регіональна Державна Лабораторія Ветеринарної Медицини", – зазначив він.

Наказом головного управління Держпродспоживслужби визначено суботу й неділю 27-28 серпня 2016 року робочими днями для спеціалістів ветеринарної медицини зазначеного органу влади. На допомогу їм долучаться шестеро відповідних працівників зі Старої Вижви, котрі працюватимуть у Ратінвському районі, а також двох із Луцького та по чотири з Ківерцівського й Маневицького районів для допомоги в Любешівському районі.

Додатково у неблагополучних районах облаштують ветеринарно-поліцейські пости: 8 на Любешівщині та 1 – на Ратнівщині. Робочі групи працюватимуть там не лише у вихідні, а й упродовж наступних кількох тижнів. Управління Державної служби надзвичайних ситуацій в області теж надасть посильну допомогу, зокрема палатки для розміщення постів.

Позаяк групи працюватимуть у посиленому режимі й очікують надходження результатів проб із інших сіл, де були взяті матеріали та відправлені на дослідження, голова Любешівської райдержадміністрації попросив т.в.о. начальника головного управління Національної поліції в області Петра Шпигу направити у район додаткові сили поліції для постійної присутності на ветеринарно-поліцейських постах і подворового обходу помешкань населення. Задля цього створять 4 відповідних групи для вилучення свиней у жителів населених пунктів обидвох районів у складі 4 представників управління з Державної служби з надзвичайних ситуацій України в області, 2 представників ветеринарної служби, 1 представника Нацполіції у регіоні та 1 представника від сільради.

А позаяк через Любешів проходить траса міжнародного значення Луцьк-Дольськ, або ж Р-14, підкреслив, що пости на трасі мають бути облаштовані відповідними попереджувальним знаками.

Окрім цього, Богдан Лозинський повідомив, що основним джерелом збудника африканської чуми свиней є дикий кабан. Тому одне з найбільш болючих питань – його депопуляція. В Білорусії намагались знищити потенційно уражених тварин, а позаяк їм не вдалося цього зробити, проблема розгорілась із новою силою. Тож, за словами начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії головного управління Держпродспоживслужби в області, слід забезпечити депопуляцію дикого кабана хоча б у 30-кілометровій прикордонній смузі.

У зв'язку з цим голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик дав доручення екологічним службам області опрацювати це питання, аби в подальшому було прийняте відповідне рішення Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, а також підготовлене розпорядження керівника області.

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 березня 2024
12 січня 2024
06 листопада 2022
01 жовтня 2021
18 серпня 2020
13 серпня 2020
19 травня 2020
24 березня 2020
19 березня 2020
17 березня 2020