Поділитись:

У Польщі кілограм волинських чорниць продають за 400 гривень

Неділя, 03 липня 2016, 11:01

Люди буквально цілими селами вирушили в ліси, щоб встигнути заготувати один із основних видів доходів: дикоростучі ягоди, насамперед, чорниці. Реально на базарі за літрову банку просять 25 грн, у оптових заготівельників ціни на 2-3 грн менші.

Дилема між тими, хто не хоче платити податки і хто прагне їх отримати, стала основним поясненням падінням доходів в тих, хто збирає, в тих, хто підраховує податкові платежі, але зовсім не в тих, хто продає ягоди за кордон, адже в сусідній Польщі кілограм волинських чорниць вартує до 60 злотих (приблизно 400 грн), – пише Волинська газета.

"Ми заздалегідь зустрілися з представниками сумлінного заготівельного бізнесу та обговорили проблемні ситуації, що можуть виникати, враховуючи практику минулих років. Наші партнерські стосунки з тими, хто заготовляє дари лісу зі сплатою всіх визначених законом платежів, дозволяють прогнозувати надходження більше 6 мільйонів гривень лише податку на доходи фізичних осіб за підсумками сезону заготівлі", – зазначає начальник Головного управління ДФС у Волинській області Світлана Савчук.

Разом з тим, щоб запобігти тіньовому вивезенню з Волині другорядних лісових матеріалів фахівці ДФС на виконання розпорядженням Волинської облдержадміністрації від 19 травня 2016 р. №220 провели інвентаризацію місць зберігання, зокрема більше 40 холодильних та морозильних камер, які перебувають у власності 14 суб'єктів.

"Фахівці ДФС в області мають напрацьований протягом останніх років ефективний алгоритм дій в сезон заготівлі. Ми сподіваємося, що спільно з органами місцевої влади, які можуть отримати вагомі додаткові надходження в сезон заготівлі, забезпечимо сплату належних платежів до бюджетів", – цитує Світлану Савчук відділ організації роботи ГУ ДФС у Волинській області.

В ГУ ДФС у Волинській області особливо наголошують: громадяни, які збирають дикоростучу продукцію для власних потреб, не сплачують жодних податкових платежів.

Однак, у випадку заготівлі дарів лісу з комерційною метою, тобто для подальшого збуту за кордон чи іншим підприємницьким структурам, заготівельник-бізнесмен зобов'язаний дотримуватися національного податкового та природоохоронного законодавства, тобто вести діяльність легально зі сплатою податків, дбаючи про збереження природних ресурсів.

Надрукувати
мітки:
коментарів