Поділитись:

Вибори на 23 окрузі: аналіз передвиборчих програм. Частина 1

Понеділок, 27 червня 2016, 13:45

Відповідно до ч. 3 ст. 55 Закону України "Про вибори народних депутатів України" для реєстрації кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі до Центральної виборчої комісії подається в електронному вигляді передвиборна програма кандидата, викладена державною мовою, яка оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала передвиборні програми восьми кандидатів у народні депутати України по 23-му виборчому окрузі, висунутих політичними партіями, на предмет основоположних питань, які у них піднімаються, обіцянок, основних акцентів та гасел.

Зокрема, аналізувались програми: Сергія Були (Радикальна партія Олега Ляшка), Володимира Демчука (Політична партія "Україна Славетна"), Ольги Зирянової (Партія "Солідарність жінок України"), Людмили Кирди (Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"), Ірини Констанкевич ("Українське об'єднання патріотів "УКРОП"), Юрія Кулачека (Блок Петра Порошенка "Солідарність"), Тетяни Лишневець ("Громадський рух "Народний контроль") та Олександра Пирожика (Всеукраїнське об'єднання "Свобода").

5 особливостей

Передвиборна програма – це не просто вимога закону, а й візитна картка, з якою кандидати ідуть до виборців. Ознайомившись із передвиборними програмами кандидатів, у виборців повинне з'явитись бачення, які проблеми той чи інший кандидат буде вирішувати, ставши народним депутатом України. Особливо, коли це стосується народного депутата – представника одномандатного виборчого округу.

Проаналізувавши передвиборні програми кандидатів у народні депутати України, висунутих політичними партіями по 23-му виборчому окрузі, можна виокремити кілька основних особливостей.

По-перше, лише троє з восьми кандидатів у своїх програмах згадують політичні партії, які їх висунули. Зокрема, це Сергій Була, Володимир Демчук та Ольга Зирянова.

По-друге, жодна передвиборна програма кандидатів не побудована акцентовано на питаннях, що стосуються 23-го виборчого округу. Крім того, лише одна програма відображає здебільшого проблеми, які кандидат буде вирішувати у Волинській області. Зокрема, такою є передвиборна програма Тетяни Лишневець.

По-третє, передвиборні програми трьох кандидатів у народні депутати у 23-му виборчому окрузі ідентичні з програмами їх однопартійців, які є кандидатами в інших округах. Зокрема текст програми Олександра Пирожика повністю збігається з текстом програм його однопартійців та осіб, суб'єктом висування яких є ВО "Свобода": Івана Близнюка (Виборчий округ № 151, Полтавщина), Володимира Федорока (Виборчий округ № 206, Чернігівщина), Олега Гаврилка (ВО № 183, Херсонщина), Ігоря Швайки (ВО № 114, Луганщина), Оксани Тебешевської (ВО № 85, Івано-Франківщина) та Олександра Замкового (ВО № 27, Дніпропетровщина). Передвиборна програма Ольги Зирянової по тексту майже ідентична з програмою її колег: Людмили Архипової (ВО № 85, Івано-Франківщина), Світлани Буніної (ВО № 206, Чернігівщина), Тетяни Мороз (ВО № 114, Луганщина), Марини Петросянц (ВО № 151, Полтавщина) та Галини Суменкової (ВО № 27, Дніпропетровщина). Так само передвиборні програми однакові у Володимира Демчука і Валерія Богуна (Во № 151, Полтавщина), Яни Ковальової (ВО № 183, Херсонщина) та Павла Сергєєва (ВО № 27, Дніпропетровщина).

Хочеться також відзначити фундаментальні особливості, на яких побудована передвиборна програма кожного з кандидатів. Зокрема, по-четверте, якщо передвиборні програми Олександра Пирожика, Людмили Кирди та Сергія Були на 90% побудовані на аспектах загальнодержавного характеру, то частково у кожній з цих програм є свої особливості. Так, якщо у тексті програми першого чітко простежується націоналістична тематика, то двоє інших не забули підняти тему бурштину на Волині та можливостей вирішення цієї проблеми на законодавчому рівні. Крім того, у Сергія Були ще й чітко помітна послідовна критика влади.

Передвиборні програми інших кандидатів вирізняються більшою оригінальністю. Зокрема, програма Володимира Демчука повністю побудована на "піарі" новоствореної політичної сили "Україна Славетна". Тут можна прочитати і про історію створення політичної партії, і про перші досягнення представників цієї команди. Ольга Зирянова побудувала програму на гендерному аспекті. Прослідковується чіткий наголос на ролі жінки у політиці. Цілком послідовною при побудові своєї програми виявилась Ірина Констанкевич. Програма зосереджена на тому, щоб показати зв'язок кандидата із благодійним фондом Ігоря Палиці "Тільки разом". У Юрія Кулачека в основному піднімається тема війни. На цьому, як ми пам'ятаємо, будували передвиборні програми більшість кандидатів у 2014 р. під час позачергових парламентських виборів. Не схожа на усі інші і програма Тетяна Лишневець. У ній кандидат зосереджується на питаннях: якою має бути конструктивна взаємодія місцевої влади та громадян та які важелі впливу на владу можуть використовувати громадяни.

П'ятою особливістю передвиборних програм кандидатів є гасла та лозунги, які у них використовуються. Так, у своїй програмі кандидат від Радикальної партії Олега Ляшка переконаний, що "Волинь повинна стати розвиненим регіоном. Для цього у неї є все: працьовиті люди, земля, ліси, бурштин" і закликає у стилі партії: "Корупцію – на вила!". Кандидат від партії "Солідарність жінок України", розвиваючи гендерний аспект у програмі, висловлює переконання у тому, що "лише той, хто знає ціну людського життя, той, хто серцем відчуває біль усієї країни, зможе залишитися людиною навіть у владі" та закликає: "Дайте жінкам навести лад в Україні!".

"Головне моє завдання – відстоювати інтереси людей, працювати над вирішенням їх проблем, працювати на благо України", - переконує виборців у своїй програмі кандидат від Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина". Із гаслом "Тільки разом змінимо наше життя на краще" звертається до виборців у своїй програмі кандидат від "Українського об'єднання патріотів "УКРОП".

Кандидат від "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" зазначає у програмі: "Себе в парламенті бачу, як законотворця і лобіста інтересів виборців рідної Волині!", а кандидат від партії "Громадський рух "Народний контроль": "Волинь – це люди, які тут живуть, а не географічна одиниця на карті країни", - і наголошує: "Працювати серед людей і для людей!". У програмах ще двох кандидатів, від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" і партії "Україна Славетна", чіткі гасла та заклики відсутні.

5 політик

Проаналізувавши передвиборні програми кандидатів щодо основоположних питань (політик), які у них піднімаються, визначилося 5 основних, про які йдеться у кожній програмі. Зокрема, так чи інакше, у кожній з восьми передвиборних програм увага приділяється питанням розвитку економіки, малого та середнього бізнесу, підвищення заробітних плат та зниження тарифів на оплату комунальних послуг. Друга політика, яка простежується у кожній програмі – соціальне забезпечення чи соціальний захист окремих верств населення, у тому числі соціальне забезпечення учасників АТО та їх сімей.

Згадуються також фактично у всіх програмах проблеми війни, матеріальне забезпечення Збройних Сил України, реформування армії (перехід військових на контрактну службу), питання учасників АТО. Четверта політика, яка має місце у кожній програмі – розвиток сільського господарства та державна підтримка фермерських господарств. Крім того, як і у передвиборних програмах кандидатів на позачергових виборах 2014 р., піднімаються проблеми боротьби з корупцією, продовження процесу люстрації, а також питання децентралізації та добровільного об'єднання територіальних громад.

Щодо інших питань, які зустрічаються у передвиборних програмах кандидатів, - транспортне сполучення між районами на Волині, збереження природних ресурсів (Сергій Була); розвиток історії та культури, розвиток демократії, європейський шлях розвитку України (Володимир Демчук); пенсійна реформа, а також реформування освітньої та медичної галузей (Ольга Зирянова); законодавче закріплення процесу видобутку бурштину, скасування депутатської недоторканності та законодавче регулювання процедури відкликання депутатів (Людмила Кирда); розвиток культури та спорту, розвиток освіти та охорони здоров'я (Ірина Констанкевич); вступ України в ЄС та НАТО (Юрій Кулачек); встановлення процедури публічного обговорення важливих питань в регіоні, розширення можливостей впливу громадян на рішення та дії влади, розвиток туризму, національно-патріотичне виховання молоді (Тетяна Лишневець); скасування суддівської, депутатської та президентської недоторканності, скасування місцевих держадміністрацій, позбавлення громадянства за сепаратизм, утвердити українську мову в статусі єдиної державної (Олександр Пирожик).

5 обіцянок

Традиційно у кожній передвиборній програмі кандидати окрім того, що висвітлюють основні питання та проблеми, які їх турбують, вирішенням яких, ставши депутатом, планують займатись, щось обіцяють виборцям. Чимало обіцянок було виявлено в результаті аналізу передвиборних програм кандидатів у 23-му виборчому окрузі.

Найпопулярнішими серед кандидатів стали обіцянки: лобіювати інтереси громади у парламенті; працювати над написанням законів, необхідних для вирішення нагальних проблем; відстоювати можливість зниження тарифів на оплату комунальних послуг; підтримувати законопроекти та рішення щодо питань, які стосуються учасників АТО; захищати інтереси українського народу і держави.

Обіцяючи щось виборцям, кандидати найчастіше використовують слова та словосполучення: "активно працюватиму", "добиватимусь", "робитиму все", "відстоюватиму позицію" (Сергій Була); "захищатиму", "гідно представлятиму", "відстоюватиму" (Володимир Демчук); "разом ми змусимо владу" (Ольга Зирянова); "зобов'язуюсь" (Людмила Кирда); "працюватиму", "ініціюватиму", "відстоюватиму", "вимагатиму", "пропонуватиму", "підтримуватиму" (Ірина Констанкевич); "свої зусилля зосереджу на", "добиватимусь", "ми змінимо ситуацію", "я категорично проти, щоб" (Юрій Кулачек); "основними завданнями для себе ставлю", "виступаю за" (Тетяна Лишневець). Жодних прямих обіцянок не містить передвиборна програма Олександра Пирожика.

Надрукувати
мітки:
коментарів