Поділитись:

Експерт розповів, як волинським громадам привабити інвесторів

Вівторок, 09 жовтня 2018, 12:55

Основа проблема, яка сьогодні постала в Україні, – це відсутність конкурентноздатних робочих місць. Молодь виїздить закордон на роботу.

Як ОТГ у спіправці із інвестором можуть вирішити цю проблему і що потрібно для цього зробити, розповів радник з регіонального розвитку Волинського ЦРМС Петро Гоцалюк, – інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

Радник зауважив, що нині ми втрачаємо людський ресурс, який є основою для розвитку. Одним із критеріїв спроможності громади є кількість населення. Спроможною вважається громада, що має більше 5 тисяч населення. Відповідно, потрібно, щоб це населення збільшувалося. Тому дуже важливо створювати у громадах нові конкурентоздатні робочі місця, щоб молодь залишалася в громаді. Саме для цього Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування і допомагає громадам залучати на свої території інвесторів, передовсім тих, які б створювали велику кількість робочих місць і високу заробітну платню, щоб люди залишалися на своїй землі і розвивали свої громади.

"Для того, щоб допомогти громадам покращити співпрацю із майбутніми інвесторами, ми плануємо випуск каталога із інвестиційними пропозиціями волинських об'єданих територіальних громад. Ми зрозуміли, що робити такий інвестиційний паспорт для кожної громади, – це неоптимальний шлях. Адже, інвестор, якщо він звернеться у спеціалізовану установу чи в ОДА, хоче отримати максимально стислу інформацію із описом земельних діяльнок. Тому він не буде читати розлогі описи про історію громади, природу та інше. Цю довідкову інформацію у інформаційну епоху можна знайти у разі потреби на сайтах громад, ОДА, геопорталі Міністерства регіонального розвитку. Час змінюється, змінюються і формати подачі інформації", – наголосив експерт.

"Ніхто за громаду цю роботу не зробить. Громади сьогодні починають конкурувати між собою. Якщо в громади є цікава пропозиція для інвестора, то він туди прийде. Якщо громада думає, що інвестиційні пропозиції потрібно зробити як-небудь, дати "для краси або для форми" якусь інформацію про земельну ділянку, то це шлях в нікуди і вона не залучить інвестора, робочі місця не будуть створюватися і люди будуть далі мігрувати у інші громадита за кордон", – зауважив Петро Гоцалюк.

Він додав, що найважливіше в інвестиціях – клімат в державі (податкове законодавство, захист від рейдерства, правдиві суди тощо – ред). А якщо говорити про громаду, то важливою є якісна земельна ділянка із необхідною інфраструктурою та визначеним правовим статусом і з можливістю її придбання з аукціону чи довготривалої оренди. Також важливим є людський ресурс, що у перспективі зможе працювати на новоствореному підприємстві в ОТГ, причому є стійка тенденція до збільшення важливості саме цього ресурсу.

Також Гоцалюк розповів, чому інвестиції "зриваються". Він пояснив, що гроші люблять тишу, і, звісно, якщо якась громада дізнається про те, що у сусідню планує зайти інвестор, то вона може банально його "переманити".

"Інвестору також потрібна сировина для виробництва. Не завжди він може знайти необхідного постачальника. Це може відлякати інвесторів, які звикли до прозорого бізнесу", – додав експерт.

Наголосив радник і на особливостях Волині як прикордонної області, адже волинські ОТГ можуть співпрацювати із польськими гмінами у транскордонних проектах із розвитку економіки. Є такі громаді, які мають схожі підприємства, наприклад, шахти. В одній із польських громад теж є шахта, вона успішно працює, вирішуються поточні проблеми, екологічні питання, тому волинські об'єднані громади могли б запозичити цей позитивний досвід. Цікавим об′єктом у цій сфері Гоцалюк назвав 10-ту шахту, що розміщена на території Поромівській ОТГ. У будівництво вкладено колосальні кошти. Вугілля із шахти мало йти на західноукраїнські ТЕЦ, які переорієнтувались на постачання вугілля з інших регіонів, що робить перспективу роботи шахти невизначеною. Є пропозиції створення на базі 10-ї шахти електрогенеруючого підприємства на умовах концесії, що суттево збільшить валовий регіональний продукт, створить робочі місця, забезпечить стабільні надходження до бюджетів всіх рівнів, але мінусом є те, що галузеве міністерство не розглядає можливості консесії цієї шахти, тобто, запуску інвестора.

Злагоджена і системна робота всіх, від кого залежить позитивний результат, – запорука успіху у цій справі, переконаний експерт. Гарним сигналом для інвесторів стало проведення у Луцьку інвестиційного форуму "Волинь-Інвест 2018". Цей захід – вагомий крок на зустріч інвестиціям у економіку регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Експерт переконаний, що потрібно залучати підприємців із Польщі на умовах співпраці для закладення фруктових, ягідних, горіхових плантацій тут, в Україні, у партнерстві із волинськими ОТГ, власниками паїв тощо.

"Ми маємо землю та людей, польські партнери – сучасні агротехнології та ринки збуту. У результаті такої співпраці виграють передусім власники паїв, у яких з'явиться можливість гарно заробляти на своїй землі, а не безальтернативно здавати в оренду за декілька тисяч гривень у рік. Заробляти можна десятки, сотні тисяч в рік, жити у своїй країні та наповнювати бюджети, зокрема рідної громади", – резюмував експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "БІЛІ ПЛЯМИ" НА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЙНІЙ КАРТІ ВОЛИНІ ПОМАЛУ ЗНИКАЮТЬ

Надрукувати
мітки:
коментарів