Поділитись:

Села відмовляються об'єднуватися із Рожищем

П'ятниця, 07 вересня 2018, 15:55
Села відмовляються об'єднуватися із Рожищем

Рожищенський район – один із аутсайдерів децентралізаційної реформи на Волині.

За три з половиною роки тут спромоглися утворити лише одну Копачівську сільську ОТГ і ще дві сільради ухвалили рішення приєднатися до ОТГ Луцького району. Не виявилося жодної сільради, яка б дала згоду на об′єднання з райцентром, – повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України.

Зі слів міського голови Рожища В'ячеслава Полищука, він тричі надсилав пропозиції сусідним сільрадам щодо створення Рожищенської міської ОТГ, але стільки само чув у відповідь "ні". То ж тепер він має намір чекати пропозицій вже від сусідів…

Змінити ситуацію до Рожищенської РДА із виїзною консультацією приїхали консультанти Офісу реформ АМУ, який діє у Волинському РВ АМУ в межах проекту "ПУЛЬС", Валентин Малиновський та Василь Гром. У зустрічі взяли участь голова РДА Інна Гайворонська, заступник голови Рожищенської райради Раїса Кучмук, міський голова Рожища В'ячеслав Поліщук, голови громад, керівники структурних підрозділів РДА, громадські лідери, ЗМІ.

Консультант з правових питань Валентин Малиновський наочно показав досягнення волинських ОТГ, утворених у 2015-2016 роках.

"Допоки ви очікуєте невідомо чого, інші, що не побоялися спробувати жити по-новому, динамічно розвиваються. Зокрема, ОТГ Ковельщини за три роки отримали від держави майже 40 мільйонів інфраструктурної субвенції. Натомість більшість рожищенських сільрад із мізерними бюджетами і надалі ледь зводять кінці з кінцями: не можуть утримувати існуючі об′єкти, окремі з яких доведені до жалюгідного стану. Чого ви очікуєте? Подальша невизначеність лише погіршуватиме й так критичну ситуацію", – наголосив Малиновський.

Як зазначив Василь Гром, консультант з бюджетних питань Асоціації міст України, "сукупний бюджетний ресурс зведеного бюджету, що включає не реформовані територіальні громади і районний бюджет має середню по області бюджетну забезпеченість".

"Більше половини цього ресурсу зосереджено в районному центрі – місті Рожище, а у значної частини сільських рад дохідна база протягом останніх років продовжує залишатися дуже низькою. За таких умов потрібно досить виважено підійти до визначення формату об'єднання територіальних громад, причому ця важлива організаційна робота вимагає першочергового врахування прогнозної фінансової забезпеченості майбутніх ОТГ", – зазначив Гром.

Він також додав, що на його думку, цю важливу роботу потрібно було скоординувати в районі ще на початку процесів децентралізації, щоб результат роботи став основою пропозицій району для формування Перспективного плану. Консультант-"ПУЛЬСовик", звернув увагу присутніх на те, що чергова зустріч вкотре зводиться до "непідкріплених фінансовими розрахунками, порожніх розмови щодо неспроможності об'єднання".

"Тоді постає питання: "Чому навколо спроможного бюджету міста Рожище не спромоглися сформувати ОТГ?". Це просто небажання об'єднуватися і втрачати владу!" – резюмував Василь Гром.

Він вкотре запропонував розглянути можливі варіанти утворення ОТГ, але одночасно моделюючи їх прогнозні місцеві бюджети визначити максимально можливі варіанти, формування таких громад. Консультанти ПУЛЬСу, як запевнив Гром, готові в з цього питання надавати кваліфіковану допомогу.

"На сьогодні у Вас часу більше ніж достатньо", – сказав Василь Гром, адже, через ваше багаторічне зволікання, об'єднаний бюджет вам світить лише у 2020 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВИБОРИ У ВОЛИНСЬКИХ ОТГ МОЖУТЬ ВІДБУТИСЯ У ГРУДНІ

Надрукувати
мітки:
коментарів
23 квітня 2024
20 квітня 2024
09:09
19 квітня 2024