Поділитись:

Як новий губернатор мовчав на сесії Волиньради (фоторепортаж)

Четвер, 05 квітня 2018, 19:30

Олександр Савченко – середнього зросту, стрункий та сивочолий, з ледь помітними вусами чоловік. Він сидить мовчки у президії, час від часу підставляє вухо Ігорю Палиці, який йому щось шепоче, та методично записує.

"Олександр Ілліч прийшов працювати на громаду", – скаже очільник депутатського корпусу. А сам губернатор зазначить, що його "партія – це народ".

"Я надіюся, ми будемо разом", – підкреслив новий голова ОДА...

Тим часом в залі доволі людно. Прийшли майже всі депутати, на своєму місці керівник фракції "Солідарність" Володимир Бондар. На нових кріслах сидять Володимир Дибель та Михайло Імберовсьий. Відтепер вони члени "укропівської" команди у Волиньраді. Поки-що не випробував на зручність депутатський стілець Володимир Гунчик.

"Набридло воювати з вітряками", – пояснить своє рішення Імберовський.

Після заяв фракцій Палиця відводить час для оголошення депутатських запитів та запитань. Першим слово отримує ректор Луцького національного технічного університету Петро Савчук...

***

Петра Петровича традиційно турбує його університет. Ситуація не приємна. Компанія "Житлобуд-1" намагається стягнути з вишу більше 2 мільйонів гривень за проведені роботи. Науковець розповідає, що раніше (до ректорства Петра Савчука) за сприяння головного бухгалтера та проректора був підписаний додатковий договір, через що університет втратив 1,25 мільйона гривень. Окрім цього, "Житлобуд-1" вимагає ще 1 мільйон гривень пені.

"Звертаюся до голови ОДА та прокурора області з проханням втрутитися та перевірити цю фірму. Бо самостійно ми не можемо захистити свої державні інтереси", – сказав ректор. А Савченко мовчки записав.

Поки обранці оголошують свої запити, журналістка телеканалу "Аверс" Наталка Поліщук розгулює поміж рядами, тримаючи в руках невеличку камеру.

На деякий час вона затримується позаду головного "батьківщинівця" Волині Валерія Бондарука та обласного прокурора Максима Киричука й впевнено знімає екран мобільного телефону першого. Згодом це неподобство помітив Киричук (прокурор, як-не-як) та зробив витончений, ледь помітний жест великим пальцем Бондаруку, сигналізуючи про небезпеку за спиною. Той невдоволено нахмурився та заховав мобільний.

Згодом із запитом до голови Волиньради звернувся очільник Камінь-Каширської РДА Валерій Дунайчук. Посадовець попросив виділити кошти на будівництво школи в селі Стобихівка, і депутати його підтримали.

Проте Ігор Палиця вирішив "проїхатися" по Дунайчуку. Спершу він розкритикував підхід керівника району до зведення навчальних закладів, а потім ще й дорікнув йому за те, що в одній із шкіл досі не збудовано санвузол, на який давно були передбачені гроші.

Савченко суворо глянув у сторону "Солідарності" та мовчки записав.

Розгляд порядку денного стартував зі звіту Ігоря Палиці. Головуючий в притаманній манері вирішив не формалізовувати свій виступ та багато говорив про майбутнє, неодмінно згадуючи Олександра Ілліча (Олександр Савченко – голова Волинської ОДА) та критикуючи Гунчика, який, з його слів, загнав "Волиньприродресурс" та "Волиньторф" у суди.

"Сьогодні Гунчика немає. Немає, бо йому соромно дивитися вам в очі", – підкреслив він.

Згодом Володимир Петрович відреагує на слова очільника облради. Щоправда, на своїй сторінці у "Facebook":

"На репліку голови облради. Мені волинянам в очі дивитись не соромно. Я знаю кожен садочок і кожну школу, побудовані за ці роки. А чи знає про них голова облради?"

Після короткого спічу Палиця розпочав відповідати на запитання.

"Шановний Ігоре Петровичу, коли ви приходили, то казали, що у залі не буде політики. Скажіть, а в тому, що Валентині Касарді не продовжили контракт як директору "Проліска", присутня політика?" – атакувала Людмила Кирда.

"Лише лідерка вашої партії мені не дзвонила з приводу Касарди. То скажіть, присутня тут політика?" – професійно та безжально відповів головуючий.

"Дякую за оцінку", – після прийнятого депутатами звіту скаже Ігор Палиця та повернеться за своє місце у президії.

Далі сесія продовжувалася у традиційній манері: треш змінювався спокоєм. Жорстока перепалка виникла між давніми "друзями" Володимиром Бондарем та Анатолієм Грицюком. Бондар у фірмовому стилі вийшов до трибуни та філігранно критикував Грицюка за наїзди на лісову галузь Волині, звинуваючи екс-очільника Волиньради у лобіюванні власних, меркантильних інтересів.

Згодом, неначе град капусту, молотити Бондаря почав Грицюк.

"Волидимире Нальковичу, не робіть із себе "дєвствєнніцу з борделя". Ви тільки ляпаєте язиком і зовсім не розумієтеся в лісовій галузі. Ви хвалите Кватирка, а я скажу вам, що Колісник – це немовля, в порівнянні з ним, якщо говорити про розбазарювання лісу".

Пізніше до трибуни піднявся обласний прокурор Максим Киричук. Він безжально "рубався" з Василем Столяром та спокійно відповідав на запитання інших обранців громади, які, у підсумку, його звіту не прийняли.

"Вибачте, але не переконливо", – підсумує голосування Ігор Палиця.

Після того, як перед депутатами "відстріляється" головна фіскалка Волині Світлана Савчук, засідання почне рухатися плавно, наче тоненький ніж в розплавленому маслі. Змінять голову "інвестиційної" комісії: місце Романа Микитюка займе Валерій Курстак. Та добавлять одного члена в "освітянську": працюватиме там Валентин Кошельник.

Проте один трешовий імпульс присутні в залі ще встигли відчути. Спровокував його керівник СБУ у Волинській області Юрій Фелонюк. Коли він за трибуною просив дати трішки грошей на боротьбу з тероризмом, Палиця запропонував йому глянути на екран, який демонстрував дивний кейс.

"Це сьогодні знайшли під дахом обласної ради. Спеціалісти переконані, що це апаратура для підсилення "жучків", – з посмішкою сказав очільник ради.

Проте фахівці помилилися. Це був ретранслятор, призначений для підсилення зв'язку між портативними радіостанціями...

***

Олександр Савченко успішно відмовчався до закінчення сесійного засідання, двічі потиснув руку Ігорю Палиці та, здолавши "барикаду" запитань від працівників ЗМІ, вирушив в напрямку свого кабінету, тримаючи в руках велику папку з паперами.

"Незвично бачити, що губернатора чекає більше журналістів, ніж голову ради. Може, Палиці образливо?" – зауважила одна з досвідчених колег.

"Не образливо...У нього сьогодні ефір в новій студії "Аверсу", – подумав я та почав тихенько "відпливати" з волинського капітолія.

Надрукувати
мітки:
коментарів