Поділитись:

Повернення Гунчика та гроші не для всіх: як Волиньрада мільйони ділила (фоторепортаж)

Вівторок, 21 березня 2017, 20:00
Повернення Гунчика та гроші не для всіх: як Волиньрада мільйони ділила (фоторепортаж)

Політичні пристрасті у Луцьку вирують, як ніколи: "Содом і Гоморра" у міській раді, дві сесії за останні 7 днів в обласній раді та наступна – через 14. Більше того, сьогодні, 21 березня, громадським активістам, журналістам та всім бажаючим довелося розділитися: одні пішли спостерігати, як обранці з усієї Волині розподілятимуть 71,4 мільйона гривень, а інші – на засідання луцьких депутатів.

Журналіст сайту новин Волині "Конкурент" Руслан Пилипчук традиційно надав перевагу компанії Ігоря Палиці та Володимира Гунчика, залишивши Юлію Вусенко та Ігоря Поліщука своїм колегам.

***

Отож, озброївшись романом Хантера Томпсона "Страх і відраза в Лас-Вегасі" (для натхнення), півторалітровою пляшкою води (якщо спрага замучить), фотоапаратом та диктофоном, вирушаю до будівлі, яка знаходиться за адресою Київський майдан, 9.

Біля входу курить голова Любешівської РДА та представник "Солідарності" Олег Кух, в коридорі заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук вітається з директором ДП "Волиньторф" Іваном Киричиком, який також прямує на "перекур". До нього приєднався "одноклубник-укропівець" Олександр Зінчук.

Раптово в голові промайнула дурнувата ідея: дізнатися, якій марці цигарок вони віддають перевагу. Під присягою стверджувати не візьмуся, але мої очі ніби ідентифікували в руках директора "Волиньторфу" пачку "Dunhill" – досить популярні в США та Європі, й маловідомі в нашій країні.

На годиннику 9:40: в сесійній залі кілька журналістів, питаю в Олени Лівіцької, чому не пішла до міської ради? Вона не розгубилася та задала аналогічне питання. З депутатів присутній лише голова фракції "Самопоміч" Михайло Імберовський, цікавлюся в нього, чи буде голова ОДА Володимир Гунчик? Каже, що не знає. Трохи поміркували, чи й справді Володимир Петрович піде з посади, зачепили проблему сміття в Шацьку, а потім нас обірвав телефонний дзвінок.

Обранці громади потрохи починають заповнювати залу: в очі "кидається" посмішка Віталія Кварцяного. Досі дивуюся, наскільки він спокійний в ролі депутата... Аж ніяк не порівняти з Кварцяним-тренером.

Усміхнений та спокійний Віталій КварцянийУсміхнений та спокійний Віталій Кварцяний

Настрій у Віталія Володимировича хороший. Вчора під час засідання "бюджетної" комісії він "вибив" 450 тисяч гривень на розвиток дитячого футболу.

9:55: перед президією винесли стіл, на якому виклали нагрудні знаки "Знак пошани" від Міністерства оборони, якими через 15 хвилин нагородять воїнів-добровольців. Непомітно в залу зайшов голова ради Ігор Палиця. Він швидко перемістився до свого робочого місця, перекинувся кількома словами з заступником Романом Карпюком.

Згодом до їхньої компанії долучилися лідер фракції "УКРОП" Вячеслав Рубльов, обласний комісар Роман Кулик та керівник виконавчого апарату Волиньради Дмитро Дубняк.

"Знак пошани" для волинських добровольців

Роман Карпюк сьогодні рухався  та говорив набагато більше, ніж  усі звикли.Роман Карпюк сьогодні рухався та говорив набагато більше, ніж усі звикли.

Вячеслав Рубльов в епіцентрі подійВячеслав Рубльов в епіцентрі подій

Несподівано для багатьох до президії прямує Володимир Гунчик, якого "злі язики" вже відправили у відставку. Очільник адміністрації вітається з Карпюком та подає руку Ігорю Палиці. Мінімальний дотик, ніякого погляду очі в очі та якихось слів – приязні в цьому рукостисканні не було.

Володимир Гунчик підходить привітатися з Ігорем Палицею...Володимир Гунчик підходить привітатися з Ігорем Палицею...

...взаємної любові - непомітно....взаємної любові - непомітно.

Навіть якщо всіх економістів прив'язати один до одного, вони все одно ніколи не дійдуть згоди, – Бернард Шоу

Керівники Волині: ліворуч - Ігор Палиця, праворуч - Володимир ГунчикКерівники Волині: ліворуч - Ігор Палиця, праворуч - Володимир Гунчик

Ці слова відомого ірландського драматурга Бернарда Шоу гарно описують бюджетний процес у Волинській області. Адміністрація часто не може дійти згоди з депутатами, компроміси даються непросто, виникає безліч суперечок, які породжують численні зміни та доповнення.

Основне питання сьогоднішнього пленарного засідання – внесення проекту змін до обласного бюджету, яким передбачається розподіл вільних залишків. Його обговорення було доволі гарячим та емоційним. Михайло Бегаль обурився, що Ратнівський район залишився без додаткових коштів. Він заявив, що цей бюджет – "вузькопартійний".

В такт Бегалю заговорила Людмила Кирда. Вона незадоволена "обділеною" Маневиччиною і просить справедливо "ділити" гроші.

Зате задоволений Віталій Кварцяний: 450 тисяч гривень для дитячого футболу ніхто не відміняв.

Якщо вам і справді цікаво детально читати про всі ці цифри та суперечки, тисніть посилання внизу.

Повернення Гунчика та гроші не для всіх: як Волиньрада мільйони ділила (фоторепортаж)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ВОЛИНЬРАДІ "ПОДІЛИЛИ" 71,4 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ

Знову бурштин

Після обшуків "Волиньприродресурсу" про бурштин на Волині говорили небагато, особливо в тріумфальному тоні, який звучав, коли комунальне підприємство отримало ліцензії на розробку надр. Сьогодні в голосі голови обласної ради Ігоря Палиці знову було чутно піднесені ноти, коли він заговорив про бурштин. Депутати проголосували за надання дозволу комунальному підприємству "Волиньприродресурс" на вчинення дій щодо створення та входження до складу членів Асоціації "Український Бурштин".

Директор "Волиньприродресурсу" Василь Столяр зазначив, що Асоціацію роблять для з'єднання всіх підприємств, які мають ліцензії на видобування чи геологорозвідку з правом видобування бурштину, щоб спільними зусиллями легалізувати його видобуток, переробку та продаж. З його слів, українські підприємства мають намір об'єднатися в асоціації з литовськими та польськими фірмами, які займаються розробкою бурштину.

Свій короткий мотивуючий спіч оголосив й Палиця, який вірить, що завдяки "Волиньприродресурсу" дефіцитний бюджет області стане профіцитним. Та й взагалі питання легалізації видобутку бурштину постало настільки "гостро", що навіть копачі телефонують очільнику ради й просять поділитися досвідом.

"Всім набридло віддавати гроші то одним, то іншим органам, всі хочуть перевести це в законне русло. Поки Верховна Рада прийматиме закони, ми з цією Асоціацією вирішимо дуже серйозні питання", – не перестає вірити в успішне завершення початої справи Ігор Петрович.

Рукостискання... Друга спроба

Повернення Гунчика та гроші не для всіх: як Волиньрада мільйони ділила (фоторепортаж)

Розглянувши всі питання порядку денного та відспівавши гімн, керівники області Ігор Палиця та Володимир Гунчик поринули у кількахвилинну бесіду, яка закінчилися міцним чоловічим рукостисканням. Початок засідання пам'ятаєте?

***

Повернення Гунчика та гроші не для всіх: як Волиньрада мільйони ділила (фоторепортаж)

Наостанок: Гунчик, Кварцяний, Палиця – троє сміються. Цілком можливо, що голова ОДА розповів про свій візит на матч "Динамо" у 1976 році.( Володимир Гунчик в студентські роки був затятим вболівальником).

"1976 рік. Суперкубок. Я студент, в мене нова кроляча шапка, Кияни забивають перший гол і моя шапка полетіла з другого ярусу вниз. На той час для студента це була дуже цінна річ", – з інтерв'ю для суспільно-політичного ток-шоу "Протилежний погляд Live".

Повернення Гунчика та гроші не для всіх: як Волиньрада мільйони ділила (фоторепортаж)

***

Нехай візуальне взаємопорозуміння між Володимиром Гунчиком та Ігорем Палицею, яке можна було спостерігати після завершення пленарного засідання, не вводить вас в оману. Сумнівно, що відносини між керівниками двох гілок влади перемкнуться з режиму "протистояння".

Політики вміють майстерно робити картинку для "публіки" та створювати ілюзію дружби та співпраці. Але з часом ця "мильна бульбашка" лускає та оголює реальний стан речей. За адресою Київський майдан, 9, де в одній будівлі розташована обласна рада та адміністрація, вона давно "вибухнула".

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
08:30
15 квітня 2024
19:01
12 квітня 2024
11 квітня 2024
11:17
03 квітня 2024
28 березня 2024
10:30
15 березня 2024
08:30
22 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024