Поділитись:

Чи лояльна Волинська ОДА до бізнесу?

Четвер, 19 січня 2017, 17:40

Громадська ініціатива "Громадський контроль" на основі відкритих даних ProZorro склала рейтинг найбільш відкритих до бізнесу ОДА.

Обласні державні адміністрації (ОДА) багато в чому визначають курс, політику і швидкість змін на місцях.

Рейтинг будувався на основі трьох показників:

  • середня ціна одного тендера в конкурентних торгах (очікувана вартість поділена на загальне число конкурентних торгів за 2016 рік).
  • кількість конкурентних торгів за 2016 рік.
  • співвідношення конкурентних торгів до неконкурентним (у відсотках).

Якщо усереднити результати всіх ОДА за всіма трьома критеріями, то можна виділити 5 кращих і 5 найгірших ОДА для ведення бізнесу з державою.

Кращі ОДА: Дніпропетровська, Чернігівська, Вінницька, Волинська, Житомирська.
Найгірші ОДА: Закарпатська, Херсонська, Чернівецька, Київська, Івано-Франківська.

А тепер розглянемо окремо рейтинги за кожним критерієм:

За кількістю конкурентних торгів топ-5 ОДА – це Дніпропетровська, Вінницька, Чернігівська, Запорізька і Донецька.

Аутсайдери серед ОДА: Київська, Херсонська, Івано-Франківська, Закарпатська і Чернівецька.
Якщо в Дніпропетровській ОДА за 2016 рік пройшли 16 944 закупівлі за конкурентною процедурою, то в Чернівецькій – всього 124.

За співвідношенням конкурентних торгів до неконкурентних з показником понад 88 % лідирують Дніпропетровська, Чернігівська, Житомирська, Вінницька та Сумська ОДА. Аутсайдери з показником менше 35 %: Чернівецька, Херсонська, Закарпатська, Київська, Івано-Франківська.

При цьому впадає в очі показник у Чернівецькій ОДА – всього 12,05 % конкурентних торгів, тобто переважна більшість переможців торгів визначається тут в ручному режимі.

За середньої очікуваної вартості однієї закупівлі з показником менше 120 тисяч гривень лідирують Вінницька, Чернігівська, Волинська, Дніпропетровська, Черкаська ОДА.

У аутсайдерів середня ціна закупівлі вище 900 тисяч гривень – це Херсонська, Київська, Донецька, Івано-Франківська і Харківська ОДА.

Надрукувати
мітки:
коментарів