Поділитись:

На Волині планують створити три госпітальні округи

Понеділок, 16 січня 2017, 10:32

На Волині визначають медичні установи, які стануть центрами госпітальних округів.

Про це йшлося 16 січня під час оперативної наради в облдержадміністрації, – повідомляє Волинський інформаційний портал.

Нагадаємо: на Волині планували створити чотири госпітальні округи: Луцький, Ковельський, Нововолинський, Камінь-Каширський. Втім, така ідея знайшла чимало противників. Окрім того, неодноразово висловлювалися ідеї створення інших округів.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик зауважив, що в області створили робочу групу зі створення госпітальних округів. Вона повинна об'їхати всі районні і міські лікарні, провести обстеження, зустрітися з персоналом, порадитися з представниками основних медичних центрів, громадськістю. Пропозиції робочої групи впорядкують і спрямують комісіям обласної ради, а також узгодять з Міністерством охорони здоров'я. Тільки після цього їх направлять в Кабінет Міністрів.

"Багато зараз почалося різних інсинуацій. Я хочу, щоб на цій темі не спекулювали", – підкреслив Гунчик. Він наголосив, що госпітальні округи будуть створюватися на базі найбільших, найкраще забезпечених медичних центрів. Водночас жодну районну лікарню не закриватимуть і не забиратимуть її функції. "А в нас, як завжди, місцеві лідери побігли до громадськості, громадськість – до депутатів, депутати звертаються до МОЗ", – зауважив очільник області і додав, що всі звернення повертаються в облдержадміністрацію, адже саме цей орган ухвалюватиме рішення про госпітальні округи.

Заступник голови Волинської облдержадміністрації Світлана Мишковець розповіла, що робоча група при Міністерстві охорони здоров'я провела детальний аналіз центральних районних лікарень. Вивчали кількість населення, кількість пролікованих хворих, в тому числі з інших районів і областей, кількість оперативних втручань (насамперед складних), пологів, матеріальний стан закладів.

Створена на Волині міжвідомча робоча група запропонувала створити в області три госпітальні округи: Луцький (з населенням у 488 тисяч осіб), Ковельський (376 тисяч осіб) і Нововолинський (177 тисяч осіб). До Луцького госпітального округу увійдуть Горохівський, Ківерцівський, Луцький, Рожищенський райони. До Ковельського – Ковельський, Камінь-Каширський, Любешівський, Старовижівський, Любомльський, Ратнівський, Шацький, Турійський райони.

До слова, Любомльська, Ратнівська, Камінь-Каширська лікарні залишаються лікарнями інтенсивного лікування першого рівня, решта ж районних лікарень округу будуть закладами планового лікування. Нововолинський госпітальний округ включатиме у себе Іваничівський, Володимир-Волинський та Локачинський райони.

"Я розумію, що дискусія ще буде. Інформація відкрита. Робоча група готова приймати пропозиції", – наголосила Світлана Мишковець.

"Пропозиція – до кінця місяця завершити цю дискусію. Опрацювати документи з усіма зацікавленими сторонами і передати в Міністерство. Максимум – 5 лютого 2017 року", – підкреслив голова ОДА Володимир Гунчик.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
28 лютого 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
15:15
30 січня 2024