Поділитись:

Система ProZorro стала обов'язковою для всіх держзакупівель

Понеділок, 01 серпня 2016, 11:07
Система ProZorro стала обов'язковою для всіх держзакупівель

З 1 серпня 2016 року в Україні завершується повний перехід на електронні публічні закупівлі через систему ProZorro.

З квітня всі свої надпорогові тендери (від 200 тис для товарів і послуг і від 1,5 млн грн – для робіт) перевели центральні органи влади, великі державні підприємства і природні монополісти. А тепер використовувати ProZorro зобов'язані також місцеві органи влади, комунальні підприємства і ніші організації, які використовують кошти платників податків, – повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Повний перехід на електронну систему означає, що відтепер всі тендери, які перевищують порогові значення, повинні проводитись через ProZorro. Державний замовник (орган влади, державне чи комунальне підприємство) повинен завантажувати в ProZorro тендерні заявки, оголошуючи таким чином закупівлю. Далі він відповідає на питання постачальників і проводить в електронній системі аукціон чи іншу процедуру, передбачену Законом "Про публічні закупівлі". Після визначення переможця, замовник зобов'язаний також завантажити в систему текст договору з постачальником. А завдяки інтеграції з порталом Є-Data і проектом .007, віднедавна в ProZorro також можна відслідкувати ще й оплату договору, якщо вона здійснюється Державним казначейством.

Що стосується так званих допорогових закупівель (вартістю до 200 тис грн на товари і послуги і до 1,5 млн грн на роботи), то використання в ProZorro для них є добровільним, проте дуже бажаним.

Зі слів заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова, система працювала в пілоті саме на допорогових закупівлях, і довела свою ефективність: за рік пілотного проекту в ProZorro сума економії склала більше мільярда гривень (загальна сума економії на сьогодні сягнула 2,6 млрд грн).

Досвід першої хвилі переходу в ProZorro доводить, що жодних перешкод чи труднощів із запровадженням електронної системи для замовників не існує.

"За півтора року команда ProZorro провела понад 250 навчальних заходів в рамках найбільшої в держсекторі навчальної програми. Ми успішно запустили онлайн-курс на безкоштовній платформі Prometheus, створили спеціальний інформаційний сайт для замовників http://infobox.prozorro.org/. Тож всі вони мали можливість вивчити принципи побудови системи і правила роботи з нею", – зазначив Максим Нефьодов.

Основою для реалізації навчальної програми в ProZorro залишається ДП "Зовнішторгивдав". Днями підприємство змінює свою назву на ДП "Прозорро".

Надрукувати
мітки:
коментарів