Поділитись:

У вересні Єврокомісія спростить торгівлю з Україною, – експерт

Вівторок, 05 липня 2016, 09:41

У вересні в Україну буде направлена місія Європейської комісії, яка почне переговори щодо підписання так званої угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів.

Про це, посилаючись на джерела в Брюсселі, повідомила експерт з питань економічної інтеграції та торговельної політики, директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан під час круглого столу щодо асоціації Україна-ЄС в Луцьку 4 липня.

"Ця угода дозволить українським товарам, щодо яких вона буде стосуватися, виходити на ринок ЄС так, ніби вони там і були вироблені. Не треба буде отримувати додаткові сертифікати, робити перевірку десь у Європі. Достатньо буде, якщо вам дадуть оцінку відповідності українські служби", – розповідає експерт.

Таким чином українські виробники зможуть отримувати CE маркування (знак європейської відповідності) безпосередньо в Україні, що раніше було неможливо. А після цього матимуть можливість без перешкод експортувати товар у країни Європейського Союзу.

Окрім цього експерт додала, що ще з 2008 року Україна взяла на себе зобов'язання гармонізуватися з міжнародними стандартами для налагодження Зони вільної торгівлі з ЄС.

"З цього часу країна зробила дуже багато: станом на сьогодні вона фактично має горизонтальне законодавство, яке регулює безпечність нехарчових продуктів. Також Україна налагодила ринковий наглядач, метрологію, оцінку відповідності, акредитацію. У всіх цих сферах законодавство зараз відповідає європейському", – зауважує Вероніка Мовчан.

Як зазначає експерт, Україна мала гармонізувати всі ці нюанси до кінця 2016 року, відповідно до положень Угоди про асоціацію.

"Але реально вона зробила це ще минулого року", – оптимістично зауважує пані Мовчан.

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 березня 2024
16 грудня 2023
28 листопада 2023
09 жовтня 2023
01 жовтня 2023
29 вересня 2023
08 червня 2023
17 травня 2023
15 травня 2023
22 березня 2023