Поділитись:

Нестача кадрів у Польщі: на роботу кличуть українців

Середа, 22 червня 2016, 15:05

Польські компанії починають відчувати серйозні труднощі у пошуку людей на вільні робочі місця. Заповнити нестачу кадрів може працевлаштування іноземців, зокрема українців, котрі все частіше приїжджають на роботу до Польщі.

Згідно з даними травневого дослідження "Плани працедавців" від компанії "Randstad", бажання працевлаштувати нових людей висловило 35 тисяч анкетованих, – повідомляє Польське радіо.

На ринку праці зберігається оптимістична тенденція серед працівників, а працедавці – хоч і мають намір працевлаштовувати щораз більше людей – зіштовхуються з труднощами у пошуку добрих кандидатів на вільні робочі місця. Часто проблемою є пошук охочих поляків працювати взагалі.

За даними Дослідження економічної активності серед населення Головного статистичного управління Польщі, у І кварталі 2016 році у Польщі було майже 360 тисяч вільних робочих місць. Це на 26,5% більше, ніж торік, і майже на 30% більше, ніж за минулий квартал.

Рекордний за останні півроку апетит працедавців на збільшення кількості місць праці наштовхується на дедалі більші труднощі компаній у пошуку добрих кандидатів. Відчутні проблеми у заповненні вільних робочих місць спонукають 40% анкетованих працедавців працевлаштовувати українців. Вже зараз громадяни України працюють у колективах 15% опитаних суб'єктів господарювання. Підприємці твердять, що натиск поляків на вищу зарплатню стає головним аргументом для того, аби надавати перевагу працевлаштуванню громадян України.

Дослідження показує, що працедавці хочуть брати на роботу працівників з-за кордону, здебільшого українців, законно і на тих самих умовах, що і поляків. Необхідність працевлаштування іноземців спричинена виключно нестачею тих польських працівників, котрі хочуть працювати на таких роботах.

Однак не всі в Польщі задоволені працевлаштуванням у країні іноземців. Згідно з доповіддю компанії "Work Service", впродовж останнього року з 48% до понад 55% зросло число тих поляків, котрі мають застереження, пов'язані із приїздом іноземців до Польщі. Варто зазначити, що головна причина побоювань також змінюється.

Якщо минулого року головною причиною незадоволення від приїзду іммігрантів було побоювання за втрату місця праці: аж 38% вказувало на зростання конкуренції на ринку парці як головну причину побоювань. У 2016 році лиш 17% анкетованих бачить в іммігрантах загрозу для своєї професійної діяльності. Більш вагомою причиною невдоволення поляків від приїзду іммігрантів до Польщі є релігійні відмінності (65%) та інша ментальність (64%).

Надрукувати
мітки:
коментарів