Поділитись:

Чому в Україні не люблять євробляхарів

Середа, 11 липня 2018, 12:00

Економіст Сергій Фурса пояснив, чому в Україні не люблять власників автомобілів на єврономерах.

Зокрема експерт пояснив, що водіїв в Україні не люблять через те, що вони не платять податки і зараз хочуть уникнути й штрафів. А також й через те, що вони часто недотримуються правил дорожнього руху, створюють на дорогах небезпечні ситуації і затори. Пост, присвячений "євробляхарям" він написав на своїй сторінці у Facebook.

Подаємо весь допис:

"Дощ і євробляхарі. Вони завжди приходять разом. Таке враження, що ці люди планують свої акції таким чином, щоб зробити затори ще більшими. А життя водіїв ще більш нестерпним. Така ось вона, солідарність водіїв. Спочатку ти вирішуєш, що ти хитро зроблений і нехай інші водії платять податки, але це не для тебе, і ти завезеш машину за схемою. Адже "Свобода" – твоє друге ім'я, і ти можеш робити те, що заманеться. А потім ти блокуєш головну дорогу в центрі, і нехай всі інші водії постоять в заторі. А потім дивуєшся, чому ж тебе так не люблять.

Так чому ж не люблять євробляхарів? Чи не тому, що на дорогах вони поводяться, як хами, яким теж більше за всіх треба зробити саме цей рух, приїхати найшвидше. Що правила дорожнього руху, що податки – не для них. Вони створені для свободи. Можливо, все не так і їхні дії просто кидаються в очі, адже вони виділяються на загальному фоні водіїв. Але факт залишається фактом. Від водіїв на єврономерах на дорогах намагаються триматися подалі. Може, ще й тому, що власники автомобілів, потрапивши в аварію, можуть просто встати і піти. Залишивши проблему чесному водієві, який і заплатив всі податки.

Чому вони протестують зараз? Тому що влада нарешті вирішила навести лад. І нарешті поєднали дві бази: поліції та митниці. Це було складне рішення, напевно, над ним працювали роками з таким завзяттям, що позаздрив би сам Ілон Маск. Але сталося. Не минуло й два роки, як машини на єврономерах заполонили українські міста. Ну що ж, краще пізно, ніж ніколи. І зараз ці люди, які говорять, що вони нічого не порушують, а просто випадково пару років катаються на транзитних автомобілях, зіткнулися з реальністю покарання. Ось як забавно. Вони кажуть, що нічого не порушують. Але виступають проти покарання за порушення. Вони кажуть, що не вимагають легалізації, але дуже хочуть при цьому зробити свою їзду законною.

Вони протестують не заради того, щоб знизити податки при покупці автомобілів для всіх водіїв. Усім водіям не загрожують штрафи. Ні, вони вимагають задовольнити їхнє право, щоб далі безкарно порушувати. З таким же успіхом на протест можуть вийти рішали, зажадавши скасувати ProZorro. Або головні лікарі лікарень, вимагаючи повернути їм грошові потоки. Але ці всі поступають розумніше: вони наймають мураївських бабусь. А євробляхарі виходять власною персоною. І кажуть, що красти – їхнє невід'ємне право. І протестують перед кабінетами чиновників, яких звинувачують в корупції. Але біда – важко звинувачувати когось в злочині, коли ти сам злочинець. Ти співучасник. Адже коли ти використовуєш схему, ти нічим не кращий від чиновника, який цю схему покриває. Ви разом з ним винні в тому, що в країні погані дороги, а у пенсіонерів – маленькі пенсії. Ви крадете разом. І те, що євробляхарі крадуть мало, лише вказує на те, що їм не пощастило. Була б можливість, крали б масштабно. І завжди б знайшли пояснення, чому вони це роблять. Адже запитай без камери будь-якого великого корупціонера, він завжди скаже, мовляв, не ми такі, життя таке і в цій країні інакше не можна. Тобто повністю повторить тезу євробляхара.

Тому їх і не люблять. І не будуть любити. І навіть не через затори, хоча вони підігрівають градус антипатії. І не через аварію, хоча і вони не тішать. Але не люблять саме за скнарість. Тому що обдурити всіх, не заплативши податки, а потім вимагати, щоб тобі це пробачили – це банальна скнарість. Суспільство, де кожен кожного намагається обдурити, ніколи не досягне успіху. І ми поводимося так само. Ми поводимося, як водії, які замість того, щоб дисципліновано їхати в двох смугах, займають ще й узбіччя, а потім вклинюються назад, створюючи тим самим затор. І всі разом ми приїжджаємо пізніше. І вічно спізнюємося. І нехай той, хитро зроблений, і може приїхати раніше, вигравши собі трохи часу (заплативши менше податків), але всі разом ми програємо. Ось і зараз, хитро зроблені євробляхарі знову намагаються виграти. За наш рахунок. І тому всі разом страждаємо від браку податків. І від затору в дощовий літній день. Просто тому, що хтось не хоче виплачувати свої борги. Просто тому, що хтось не хотів платити податки, а тепер не хоче платити штрафи. Штрафи, які заслужив".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ЄВРОБЛЯХИ" В УКРАЇНІ: СКІЛЬКИ ЇХ ТА В ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА (ІНФОГРАФІКА)

Надрукувати
мітки:
коментарів