Поділитись:

Які купюри в Україні підробляють найчастіше

Четвер, 14 червня 2018, 14:16

В Україні вшестеро зросла кількість підроблених банкнот номіналом в 500 грн.

Про це повідомили у Нацбанку. Торік на 1 млн штук справжніх банкнот гривні припадало близько 3,6 штуки підроблених банкнот (в 2016 році – 2,8 шт.). Однак в НБУ заспокоюють – ситуація не критична і під контролем. Ба більше, у нас навіть краще, ніж в ЄС: там на 1 млн банкнот припадає 33 фальшивих, пише "Сегодня".

За даними НБУ, якщо в 2016 році підроблених купюр по 500 грн було виявлено +1031 штука (на суму 515 тис. грн), то минулого – 6 426 (більше 3 млн грн). Друге місце серед найпопулярніших підробок посіли банкноти номіналом в 100 грн (близько 2 тис. шт.), а на третьому – двохсотки (706 шт.).

Втім, банкіри уточнюють, що ділки підробляють всі без винятку номінали гривень. Фальшивомонетники не гребують навіть купюрами номіналами 1, 2, 5, 10 і 20 грн. Хоча такі випадки дійсно поодинокі – підроблених "одиничок" виявлено аж 4 штуки, десяток – 16, а двадцяток – 126.

Силовики своєю чергою підтверджують – епідемії фальшивок поки немає.

"За нашими даними, різкого зростання таких злочинів немає. Очевидно, що НБУ оперує даними про зростання, які одержує не від поліції, а при інкасації, наприклад, платіжних терміналів", – пояснили в Нацполіціі.

У банках підтверджують, що шахраям все частіше вдається "згодувати" терміналу фальшивку.

"Шахраї наклеюють на фальшивку вирізані елементи зі справжньої купюри. Таким чином з однієї справжньої купюри можуть нарізати елементів на кілька фальшивок так, щоб вони пройшли сканування, відправити їх в термінал, а після – зняти зі своєї картки в банкоматі вже справжні гроші. Доводиться удосконалити термінали", – розповіли фінансисти.

Цікаво, але купити "підробку" дуже просто: сайти безкоштовних оголошень "кишать" пропозиціями всього за 100 справжніх гривень отримати тисячу підроблених.

Попадається в банках і фальшива валюта: у 2017 році вилучено з обігу 821 банкноту. Найбільше виявилося підроблених доларів номіналом в 100. В цілому, починаючи з 2014-го, підроблених "зелених" в Україні стає більше, а от євро і російських рублів – менше.

"Деякі з клієнтів відмовляються купувати долари номіналом в 100, якщо купюра – серії 2006А. Мотивують це тим, що в жовтні минулого року з'явилася інформація, що серед саме таких купюр є підробки. Більше просять доларові купюри із захисною стрічкою. Це купюри з посиленим захистом від підробки. Якщо такі є в наявності, то ми не можемо відмовити", – розповіла нам касир одного з великих банків.

Надрукувати
мітки:
коментарів