Поділитись:

Гриневич прокоментувала скандал зі ЗНО з англійської мови

Вівторок, 05 червня 2018, 20:00
Гриневич прокоментувала скандал зі ЗНО з англійської мови

В Українському центрі оцінювання освіти не заперечують недосконалість завдань. Адже аудіювання на ЗНО ввели вперше. Для начитування запросили чотирьох іноземців – носіїв мови – і десять українців. Кажуть, звучання намагалися зробити максимально близьким до розмовної англійської.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу "1+1".

"Якщо конкретна дитина ніколи не чула ні британця, ні американця, ні канадійця, ні автстралійця, то, напевно, її рівень підготовки не відповідає тому, щоб складати ЗНО", – зазначив Андрій Панченков, начальник відділу УЦОЯО.

Незадоволені результатом абітурієнти подали апеляцію до центру оцінювання якості освіти. Однак, виявляється, усі апеляції треба було писати на місці одразу після тестування. А зараз правдивість скарг перевірити неможливо.

У Міністерстві освіти і науки просять передчасно не хвилюватися. Якщо порушення в організації ЗНО з англійської підтвердить спеціальна комісія, тоді абітурієнти, які подавали апеляцію, зможуть повторно пройти тестування на додатковій сесії в липні. Якість усіх завдань мають перевірити до 15 червня.

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зазначила, що зараз в МОН вивчають усі нюанси конфлікту.

"Зараз ми маємо 65 апеляційних заяв із приводу неякісного проведення аудіювання. Аудіювання у нас відбулося вперше, і це дуже важлива частина. Адже якщо ви дійсно знаєте мову, то ви повинні розуміти цю мову на слух. Ви повинні розуміти носіїв мови. Тексти начитані носіями мови. Було три фрагменти різної складності, так само і люди говорять з різним акцентом у різних країнах і з різними темпами. Система тестування передбачає багато тестових завдань, і ви ніколи не можете бути застраховані, що буде все ідеально. Бо ці завдання створюють люди. Але вона має запобіжники, як вирівнювати результати тестування. Наприклад: 200 балів отримує не той, хто отримав максимальний бал, виконав абсолютно всі завдання максимально. А той, хто зробив тест найкраще. Той самий запис слухали в усій країні. Відгуки теж різні: є обурення, а є люди, які дивуються, мовляв, аудіювання було нормальне", – розповіла вона.

Із її слів, для того, щоб забезпечити школи програвачами і колонками, в Україні виділили 17,5 мільйонів гривень.

Також Лілія Гриневич зазначила, що деякі школи не встановили обладнання, воно було замінене іншим. Якщо виявиться, що воно було неякісним, то цим школам дозволять перескласти тестування на додатковій сесії.

"Якщо це апеляція з приводу процедури, то її можна написати тільки в пункті тестування. Бо інакше нічого не можна перевірити. Апеляції щодо змісту завдань можна подавати зараз, а щодо результатів – впродовж п′яти днів після отримання результатів", – розповіла Гриневич.

До слова, з інших предметів апеляцій щодо процедури дуже мало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОДРУК, ЯКІСТЬ ЗАПИСІВ ТА ДИКЦІЯ: НА ЩО СКАРЖАТЬСЯ УЧАСНИКИ ЗНО З АНГЛІЙСЬКОЇ

Надрукувати
мітки:
коментарів