Поділитись:

Навколо будівництва недільної школи у Луцьку – скандал

П'ятниця, 03 червня 2016, 17:17
Навколо будівництва недільної школи у Луцьку – скандал

Луцьких депутатів звинувачують у корупції за те, що надали релігійній громаді землю для будівництва недільної школи в районі ЛПЗ.

Коли релігійна громада при церкві преподобного Іова Почаївського УПЦ Київського патріархату почала оформляти земельну ділянку на ЛПЗ під будівництво недільної школи, то один суміжний користувач погодила межі, а інший землекористувач – пані Жолнач – відмовилася це робити. Жінка раніше взяла в оренду гаражі, які розташовані поруч із цією земельною ділянкою. Потім викупила її шляхом проведення там невід'ємних поліпшень. Тепер хоче отримати 12 соток в постійне користування.

Однак, за словами депутата Євгенія Ткачука, жодних поліпшень вона там не зробила. Отець Олександр раніше на комісії розповідав, що представники Жолнач вимагали у нього хабар у розмірі 20 тисяч доларів, і вони не матимуть жодних претензій. Вислухавши ці аргументи, депутати на одній із сесій міськради вирішили виділити земельну ділянку релігійній громаді без погодження фактичного землекористувача, тобто пані Жолнач.

Після того, як депутати проголосували за виділення землі для будівництва недільної школи, пані Жолнач написала заяву, в якій йдеться про те, що вона вбачає корупційну складову в діяннях депутатського корпусу загалом і Євгенія Ткачука зокрема, який одноголосно проголосував за виділення землі релігійній громаді. Цю заяву розглядали 3 червня на комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту .

Депутат Євгеній Ткачук сказав, що членів виконкому, які надавали згоду на викуп майна для пані Жолнач, введено в оману. Бо в нього є "свіжі" фото, на яких видно, що поліпшень, через які їй дали дозвіл на викуп, насправді не було.

"Я не знаю, яке вони там поліпшення зробили, адже насправді там розвели цілий ліс. Краще дати цю ділянку релігійній громаді для будівництва недільної школи для дітей", – сказав староста церкви преподобного Іова Почаївського Української православної церкви Київського патріархату Сергій Володимирович.

Отець Олександр додав, що адвокат пані Жолнач Андрій Осіпов, нещодавно розмовляв з ним і запевнив, що якщо треба, то буде судитись із релігійною громадою за цю вільну земельну ділянку, "щоб не втрачати клієнта". Він також наголосив на тому, що йому розповіли про те, що заяву у звинувачені в корупції писала не Жолнач, а її склав саме Осіпов.

Начальник юридичного відділу Луцької міської ради Олександр Рачков сказав, що Земельний кодекс передбачає право на отримання земельної ділянки, на якій стоїть будівля.

"Так, дійсно є така норма закону, але площа була 14,97 соток, а власниця споруди просить менше, і треба по-новому встановлювати технічну документацію. Жолнач не має права на постійне користування: або оренда, або приватизація. На мою думку, ця пані трішечки перегнула", – сказав депутат Артем Запотоцький.

Олександр Рачков додав, що немає інформації про те, що хтось звертався за виділенням цієї ділянки й, відповідно, в неї відсутній кадастровий номер, а це означає, що це – вільна земельна ділянка.

Депутат Григорій Пустовіт зазначив, що все ж таки варто було спочатку вирішити всі неточності із цією землею, а тоді вже розглядати питання про її виділення для релігійної громади.

Депутат Микола Федік зазначив, що не вбачає порушення в тому, що депутати проголосували за виділення земельної ділянки для будівництва недільної школи.

"Якщо заявник бачить в наших діяннях корупційну складову, то нехай звертається до суду", – запропонував Микола Федік.

Його пропозицію комісія підтримала.

Надрукувати
мітки:
коментарів