Поділитись:

Про що майже до півночі сперечались депутати Луцькради (фото)

П'ятниця, 29 квітня 2016, 10:00

На сесії Луцької міської ради журналістам та іншим відвідувачам треба завжди приходити заздалегідь, щоб було де сісти, ну а депутатам треба приходити вчасно або ж, як мінімум, приходити на сесії.

На годиннику 10:00 ранку. У холі перед сесійною залою, як не дивно, немає ні активістів, ні активних пенсіонерок – лише декілька працівників міськради та журналіст Мирослав Ватащук з волонтерською скринькою. У цю скриньку обранці міської громади кожної сесії вкидають кому скільки не шкода на матеріальну допомогу нашим військовим в АТО.

У залі пролунав Гімн України й депутатський корпус зашелестів проектами рішень. Досить швидко проголосували за порядок денний. Депутат від фракції "БПП "Солідарність" Євген Ткачук запропонував запити розглядати наприкінці сесії. Його пропозицію підтримали. Також депутати вирішили, що поки не розглянуть всіх питань порядку денного, то пленарного засідання не закриють.

Мер Луцька Микола Романюк дає розпорядження по стаціонарному телефону><span class=Мер Луцька Микола Романюк дає розпорядження по стаціонарному телефону

Чиновники з міськради полинули у віртуальний світ інтернету><span class=Чиновники з міськради полинули у віртуальний світ інтернету

Першим на трибуну вийшов депутат від "Самопомочі" Тарас Шляхтич, який зачитав свій проект рішення про звернення до голови Верховної Ради України Андрія Парубія щодо прийняття закону проведення парламентських виборів за відкритими списками.

Голосування за дві коми

Цікаво, що поки Шляхтич не почав говорити, депутати мовчали. Тільки він розпочав зачитувати проект рішення – в залі зчинився гамір: "радикали" Сергій Була та Констянтин Петрочук почали спілкуватися між собою, Євген Ткачук почав ходити у залі, а депутату з фракції "УКРОП" Ігорю Поліщуку треба було терміново кудись подзвонити чи відповісти на дзвінок.

"Поважайте свого колегу! Ви ж теж будете з цієї трибуни говорити!", - зробив зауваження депутатам Луцький міський голова Микола Романюк.

Врешті, обранці громади все ж таки "переключились" на Шляхтича та його проект рішення. Розпочались тривалі дискусії.

Депутат від фракції "Батьківщина" Григорій Пустовіт записався на виступ, і журналісти тяжко зітхнули.

"Знову півгодини буде розмов за крапки-коми", - сказав один з них.

Однак Пустовіт висловився коротко та по суті. Зауваження щодо граматики взявся робити його однопартієць Андрій Козюра. Костянтина Петрочука це дуже розвеселило.

"Андрію Григоровичу, просто в Петрочука ще мало досвіду. Шановні депутати, Козюра запропонував аж дві коми доставити. Як то кажуть: "Казнить нельзя помиловать". Що ж, голосуємо за коми", – закликав депутатів до дії міський голова.

Фракція Фракція "Батьківщина"

Поки одні депутати обговорювали проекти рішень, другі слухали, треті мали інші справи, заступник міського голови Юрій Моклиця відверто нудьгував та переписувався з кимось у faceebook.

Начальник відділу управління освіти Луцької міської ради Олег Гребенюк та голова профспілки освітян Галина Василенко принесли два стільці, на яких нетерпляче очікували, коли ж депутат Луцькради від фракції "УКРОП" Борис Смаль виступить зі своїм проектом рішення щодо призначення керівників освітньої галузі за попереднім затвердженням кандидата на сесії Луцькради.

Освітяни Олег Гребенюк та Галина Василенко  уважно слухають виступ Бориса Смаля><span class=Освітяни Олег Гребенюк та Галина Василенко уважно слухають виступ Бориса Смаля

"Не голосуйте", – нашіптувала із заднього ряду Галина Василенко в надії, що її почують владці. Це ж саме вона потім сказала й з трибуни.

"Не підтримуйте!", - просила Галина Василенко
Депутати в цьому питанні поділились на два табори: із "Солідарності" вирішили дослухатись до прохань працівників освіти, натомість молоді й енергійні депутати від "Народного контролю" Павло Данильчук та "Укропу" Ігор Поліщук переконували своїх колег підтримати цей проект рішення.

Комісія, яка вирішить проблему спілкування між "мафіозною" облспоживспілкою та підприємцями з ринку

На вирішальне слово Бориса Смаля про те, як треба обирати керівників освітньої галузі, Галина Василенко відреагувала іронічним сміхом, якого, очевидно, Смаль не почув.

Проект на голосування виносили три рази. Олег Гребенюк та Галина Василенко помітно нервували. Однак з полегшенням зітхнули, коли проект рішення не підтримали. Тоді ощасливлені освітяни взяли принесені зі собою стільці і покинули сесійну залу.

Коли ж пані Галині та панові Олегу дали змогу виступити і сказати своє слово, то під час розгляду проекту рішення "Про створення тимчасової контрольної комісії міської ради з питань врегулювання ситуації між підприємцями ринку "Завокзальний" та облспоживспілкою" депутати не надали слова представникам від облспоживспілки.

Один з операторів, який знімав сесію, констатував: "Це ляпас для міської ради, це прецедент: не надати слова людям!".

А тим часом депутат від фракції "УКРОП" Олександр Волинець кричав з трибуни "Облспоживспілка – організація з мафіозними ознаками!".

У результаті створили комісію, яка має врегулювати відносини між облспоживспілкою та підприємцями ринку. До неї від кожної фракції вибрали одного представника. Відповідно, від фракції "Батьківщина" – Андрій Козюра, від "Самопомочі" – Тарас Шляхтич, від "УКРОПу" – Сергій Балицький, від "Народного контролю" – Анна Мовяк, від "Солідарності" – Андрій Авраменко, від "радикалів" – Сергій Була, та від "Свободи" – Віктор Ящук.

ВО ВО "Свобода"

Після розгляду питання щодо звільнення від сплати земельного податку оголосили перерву. Депутати, журналісти, працівники міськради та інші присутні чиновники ринулись на обід. Секретар Луцькради Юлія Вусенко запрошувала депутатів до себе в кабінет на каву.

У зазначений час після перерви неквапливо депутати почали сходитись та займати свої місця в залі.

"Вони, певно, всі досі сидять в "Кава-клубі", – зробила припущення начальник відділу секретаріату Луцької міської ради Тетяна Касьянова.

Все ж таки зібрались всі депутати і роботу сесії продовжили. Майже до кожного проекту рішення Григорій Пустовіт мав зауваження щодо граматичних та стилістичних помилок.

"Я ж хочу допомогти, щоб сесія швидше завершилась!", – пояснив свої дії Григорій Пустовіт.

Григорій Пустовіт знайшов помилку в проекті рішення><span class=Григорій Пустовіт знайшов помилку в проекті рішення

"То йдіть додому", - порадив йому "свободівець" Микола Федік. Зал вибухнув сміхом, на що Микола Романюк попросив всіх заспокоїтись та продовжувати розгляд питань.

Заступник директора департаменту, начальник відділу інженерно-транспортної інфраструктури та санітарного нагляду Микола Осіюк вийшов замість керівника департаменту ЖКГ Івана Кубіцького доповідати про прийняття у міську комунальну власність дитячих та спортивних майданчиків, які облаштовав у дворах лучан перед виборами Фонд Ігоря Палиці "Новий Луцьк". Оскільки тема стосувалась спорту та дітей, депутат від фракції "УКРОП" Микола Дендіберін вирішив сказати свою думку щодо цього. Депутату не сподобалось, що, коли він говорив про серйозні речі, такі як футбольне поле "Піонер", Осіюк стояв та посміхався.

Депутат від фракції Депутат від фракції "Укроп" Микола Дендіберін замислився

"Прошу вибачення у вас за те, що у мене міміка якась не така, як вам треба", - відповів Дендіберіну Осіюк.

Після того, як депутати проголосували за вихід Луцької міської ради зі складу засновників газети "Луцький замок", Микола Романюк оголосив перерву ще на 20 хвилин.

Поки журналісти дописували свої новини та переглядали сайти своїх колег, щоб побачити, про що ще не написали, в коридорі зчинився галас. Як мені пояснили – це активна відвідувачка всіх міськвиконкомів та сесій пані Людмила принесла на сесію табличку з написом: "Ні – пиякам, ні – матюкам, ні – смітникам!" і, "зловивши" в коридорі свою першу жертву" Андрія Козюру, взялась активно його в чомусь переконувати.

пані Людмила пані Людмила "вчить жити" Андрія Козюру

Хоча сесія розпочалась на диво спокійно, однак після обідньої пори не обійшлось без конфузів. Як розповів завгосп міськради, на сесію з галасом та криком проривалась жіночка, якій в ту ж таки хвилину треба було щось надважливе сказати Романюку. Через те, що охорона її не хотіла впускати, вона викликала поліцію.

"Поліція попросила її втихомиритись і вести себе спокійно, або ж вони її самі звідси виведуть", - розповів мені завгосп.

Очевидно, жінка дослухалась поради поліцейських. Оскільки сиділа тихо і сумирно на канапі біля дверей в сесійну залу й заглядала в обличчя кожного чоловіка, який проходив повз, певно, щоб не проґавити Романюка.

Після 20-хвилинної перерви депутати знову взялися за роботу. Однак цього разу рішення приймали без довготривалих обговорень. Невелика дискусія виникла між "свободівцями" та "радикалами", коли Костянтин Петрочук просив підтримати проект рішення щодо скасування рішення виконкому про продовження оренди підвального приміщення на вулиці Лесі Українки, 25. Натомість Микола Федік навпаки закликав колег не голосувати за це рішення і не виселяти громадську організацію "Відродження національних традицій" на вулицю.

"Я сам особисто знайду їм приміщення краще за це, а головне – не в підвалі", - пообіцяв Петрочук. Очевидно, депутатський корпус повірив йому, оскільки проголосували за скасування рішення виконкому, а також за те, щоб цей підвал і суміжне з ним приміщення виставити на аукціон.

Після голосування настрій у Петрочука був хороший. Він тільки обертався до своїх колег Яручика та Ткачука, які сиділи позаду нього, і щось весело їм розказував та посміхався.

"Радикал" Петрочук, коли його рішення про скасування оренди підвалу підтримали колеги

Ігор Поліщук попросив у Миколи Романюка оголосити перерву на 20 хвилин, оскільки його однопартійці: депутати Олександр Кравченко та Сергій Балицький – мали вирушати на Схід, і їх треба провести. Перерву оголосили, а колеги "по депутатському цеху" Кравченка та Балицького по черзі до них підходили, обіймали та бажали щасливої дороги.

"Скандальні" питання і не менш скандальні жінки

За "земельні" питання, які з трибуни оголошував начальник управління земельних ресурсів Сергій Шабала, голосували напрочуд швидко. Можливо, тому що вони як однотипні голосувалися "пачками", а можливо, тому що стрілки годинника наближалися до сьомої вечора, а нерозглянутих питань в порядку денному було чимало. Також всі пам'ятали про запити, які Ткачук запропонував озвучувати в кінці.

Депутати пожвавішали, а журналісти активніше стали бити пальцями у клавіші ноутбуків, коли Сергій Шабала озвучив проект рішення, який стосувався "скандальної" ділянки на Кафедральній, 13, що в Старому місті.

Проектант Віктор Семенюк запевнив, що вхід в історичне підземелля не буде закритий від лучан. І ледь не благав депутатів все ж таки продовжити забудовнику оренду на цю ділянку, щоб вони могли розпочати будівництво офісного центру. Очевидно, ні його переконання, ні прохання Євгена Ткачука про те, що не варто "ставити палки в колеса забудовнику", не переконали депутатів.

На годиннику була майже десята, і депутати, яких стало помітно менше, аніж було зранку, нарешті дійшли до розгляду запитів. Всі обіцяли озвучувати запити максимально швидко, однак не всім 15 депутатам, які зареєструвались на запити, це вдавалось.

"У мене шість запитів, але я озвучу два: я сьогодні людяний. Інші оформлю, як звернення", – сказав Микола Федік.

Депутати один за одним озвучували свої запити, впевнено наближаючись до фінішу, коли в зал увірвалась жіночка, яка весь час сиділа біля дверей сесійної зали в очікуванні Романюка, але вже не сама, а з подругою. Тетяна Касьянова попросила їх не стояти в дверях, а сісти й слухати сесію.

"Присядьте, будь ласка, мер не любить, як в дверях хтось стоїть", - попросила в них Касьянова.

"А нам слово нададуть? Не нададуть – ми знаємо, але не підемо звідси, поки нас не почує Романюк та депутати!", – кричали жінки.

Хоча Касьянова намагалась їм пояснити процедуру, як на сесіях надають слово, вони вже її не слухали, а вирішували, хто візьме на себе місію донести до вух депутатів їхню проблему.

Зрештою, одна з жінок все ж таки виступила на трибуні і здавленим голосом розповіла, що гуртожиток, в якому вони живуть, хочуть відібрати, а їх виселити. Потім жінку щось розсердило і вона, покидаючи трибуну, почала кричати: "Ви мене не хочете слухати, бо я не така, як ви!".

На годиннику була майже половина одинадцятої вечора, коли депутат від "Солідарності" Наталія Бунда зачитала своє звернення до міського голови, в якому запевняла, що Борис Смаль свідомо обманює мешканців мікрорайону Вересневого та зводить наклеп на міську раду, розповсюджуючи листівки з інформацією про те, що мікрорайон ремонтують із залишкових коштів. Борис Смаль взявся пояснювати свої дії та позицію. Однак Микола Романюк попросив не розводити дискусії та нарешті завершити сесію.

Врешті, біля одинадцятої всі питання були розглянуті, довготривала сесія завершилась, прозвучав Гімн України. Всі втомлені, але щасливі, що нарешті йдуть додому, покинули сесійну залу Луцької міської ради до наступної сесії.

Надрукувати
мітки:
коментарів