Поділитись:

Vox Dei: чого повинна навчити сучасна школа (фото)

Субота, 06 жовтня 2018, 20:00

Традиційно в першу неділю жовтня в Україні відзначають День вчителя, а Всесвітній день учителя святкують 5 жовтня.

Значну частину свого часу діти перебувають саме у школі. Там вони не тільки здобувають знання, формують свій світогляд, а й вчаться жити у суспільстві, виховуються як особистості. Освітня реформа принесла багато змін. І вчителі, і учні, і батьки вчаться по-новому сприймати школу, освітній процес, мету і форми навчання.

Про те, чого повинна навчити школа і хто мусить виховувати дітей, ІА "Конкурент" запитав у експертів – людей, які розуміються в питаннях освіти і її сучасних принципах.

ОЛЕКСАНДР МИШКОВЕЦЬ, ДИРЕКТОР ЛУЦЬКОЇ ГІМНАЗІЇ №4 ІМЕНІ МОДЕСТА ЛЕВИЦЬКОГО:

"Сучасна школа повинна навчити дітей самим вчитися. Із безлічі знань, які є сьогодні (бо вони множаться посекундно) навчити дітей знайти те, що конче потрібно саме в цей момент, в цей час, щоб вирішити ту проблему, яка є найбільш нагальною в даний момент. Це докорінно відрізняється від того, що було раніше, бо раніше вчитель був носієм знань, вчитель вчив, передавав ці знання. Сьогодні абсолютно інакше все сприймається: школа повинна ростити дітей, які стануть повноцінними громадянами нашої держави і які будуть творити цю державу. Цього вимагає сучасний світ, і сьогодні цим керується Нова українська школа. Головне завдання школи – навчити дітей вчитися, щоб вони знали де і що знайти. Роль вчителя змінюється: вчитель не є носієм знань, вчитель має бути тим порадником, навіть другом, який може навчити дітей здобувати ці знання.

Що стосується виховання, то не можна сказати, що це повинно покладатися тільки на батьків або цим однозначно повинна займатися школа. Національне виховання, патріотичне виховання, любов до своєї землі України, звичайно, що це йде із сім'ї. Бо це тільки із молоком матері передається ця любов. Але однозначно, і школа не повинна, і не може, стояти осторонь. Школа мусить займати досить активну позицію: щось коригувати, допомагати. І тільки в такій тісній співпраці сім'ї, родини і школи можна виховати справжнього українця".

АННА МОВЯК, ДЕПУТАТ ЛУЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (ГРОМАДСЬКИЙ РУХ "НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ"):

"Я завжди говорила, що школа потрібна для того, щоб навчити дітей вчитися. Щоб вони полюбили процес навчання, і це бажання вчитися у них не зникало. Сучасна освітня реформа мені імпонує, тому що зараз вони відходять від сліпого заучування, а приходять до того, щоб діти мали не тільки знання, а й певні навички, вміли ці знання застосовувати на практиці. Знання зараз доступні. І школа повинна навчити дітей їх шукати та застосовувати, мається на увазі в Інтернеті. Раніше вчитель був основним носієм знань, а зараз їх багато. Для мене головне, щоб бажання вчитися не зникало в дітей.

Процесом виховання повинні займатися і батьки, і школа. Школа – це своєрідний соціум, який однозначно має доволі великий вплив на особистість дитини.

Я проти репетиторства, але не проти, якщо будуть додаткові факультативи, якщо у дитини щось не виходить або дитині цікавий предмет і вона хоче глибше вивчати його. На мою думку, це має бути в межах школи. Є перелік додаткових платних послуг – школа буде мати якусь свою копійку і, думаю, батьки будуть задоволені".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів