Поділитись:

Гендер та пиріжки: 47 сесія Луцькради (фоторепортаж)

Четвер, 27 вересня 2018, 10:50

Ось-ось мала стартувати 47 сесія Луцькради, яка була анонсована на 26 вересня. Прийшовши завчасно, депутатка від фракції "Самопоміч" Алла Надточій командирським тоном звернулася до одного скрупульозного і трохи аж занудного охоронця Луцькради: "Пропустіть на сесію!"

Депутатка Алла Надточій><span class=Депутатка Алла Надточій

Вона зайшла в сесійну залу, зручно вмостилася на зелене депутатське крісло. В залі вже були її колеги по фракції "Самопоміч". До слова, ця фракція цього разу не давала спуску опозиційним депутатам, критикуючи і завантажуючи тих, "хто за владним кермом", питаннями. І як не намагався своїми колючими жартами вибити з рівноваги Аллу Надточій в.о. міського голови Григорій Пустовіт, вона була непохитною. Тим паче в неї була чудова підмога в особі депутатки Юлії Вусенко.

В цьому тандемі ці дві жінки вже не одну сесію тримають удар й протистоять правлячій чоловічій більшості. Останні, своєю чергою, час від часу безрезультатно намагаються, використовуючи гендерні стереотипи, загнати їх в кут чи, як в мінімум, в кухню "пекти пиріжки".

Депутат Тарас Шляхтич><span class=Депутат Тарас Шляхтич

В. о. міського голови Григорій Пустовіт><span class=В. о. міського голови Григорій Пустовіт

Начальник департаменту ЖКГ Юрій Крась з останніх рядів тільки спостерігав за тим, що відбувається><span class=Начальник департаменту ЖКГ Юрій Крась з останніх рядів тільки спостерігав за тим, що відбувається

Депутат Микола Собуцький><span class=Депутат Микола Собуцький

Депутат Євгеній Ткачук><span class=Депутат Євгеній Ткачук

"То печете пиріжки, а тут приходите на сесію і скандалите", – роздратовано сказав депутат Євгеній Ткачук до Юлії Вусенко, коли вона обурилася з приводу того, що про засідання "земельної" комісії перед сесією та про проекти рішень, які комісія винесла на голосування фактично "з коліс", ніхто, крім провладної групи депутатів, не знав.

"Це сексизм!" – зауважила Юлія Вусенко.

Посперечавшись ще трохи, все ж питання із "земельної" комісії затвердили.

Швейцарські тролейбуси-фантоми

Якщо із тасуванням порядку денного депутати просто затягували, то питання змін до бюджету домучили аж до обідньої перерви.

На цій сесії весь Луцьк (або як мінімум депутатський корпус і всюдисущі журналісти) дізнався, чому швейцарські тролейбуси не куплять цього року і про те, де ніколи в житті не був депутат Ігор Поліщук. Щиросердечне зізнання про те, що він ніколи не був у Швейцарії, депутат зробив тоді, коли Алла Надточій нагадала йому, як він ручався, що веде перемовини зі швейцарською стороною щодо закордонних тролейбусів.

Депутат-Депутат-"свободівець" Віктор Ящук

Голова фракції Голова фракції "Народний контроль" Павло Данильчук

Депутат Ігор Поліщук><span class=Депутат Ігор Поліщук

Депутат Микита Рабан><span class=Депутат Микита Рабан

А де А де "Батьківщина"?

Першого заступника міського голови Григорія Недопада довго не хотіли відпускати депутати. Він же стримано відповідав, час від часу посміхаючись чи то зі своєї природної скромності, чи то таким чином намагаючись сховати роздратування. Найбільше питань звучало від Алли Надточій та її колег по фракції "Самопоміч", які стосувалися фінансового стану КП "Луцькі ринки", яке вкотре з бюджету отримало гроші на свою життєдіяльність.

"У нас же не передача "Що? Де? Коли?". Треба на комісіях працювати, а то ми всі тут мучимося, слухаючи ваші безкінечні запитання!" – не витримав Григорій Пустовіт.

Тоді вже традиційно у Пустовіта з Надточій зав'язалася суперечка, аж поки Ігор Поліщук швидше, аніж Чіп і Дейл, поспішив на допомогу Пустовіту. Він виніс на голосування пропозицію на кшталт не задавати питань, а перейти до голосування.

Депутат Сергій Була><span class=Депутат Сергій Була

Депутат Костянтин Петрочук слухає фракцію Депутат Костянтин Петрочук слухає фракцію "Самопоміч"

"У вас же ніби юридична освіта?! Для чого займатися юридичним нонсенсом? То вже закрийте всім рот!!! Уявіть, що в інших теж є права - не тільки в вас, і перестаньте тут цирк робити!" – сказав розлючено завжди стриманий депутат від фракції "Самопоміч" Тарас Шляхтич.

"Перестаньте кричати на Аллу Володимирівну!" – вже гримати жартома на Шляхтича почав Пустовіт.

Своєю чергою депутат Андрій Покровський нагадав і про недофінансовану програму співфінансування житла учасникам АТО і про те, що влада обіцяла розподілити і дофінансувати кошти на округи без депутатів.

Депутат Андрій Покровський вкотре нагадав колегам, що обіцянки перед лучанами треба виконувати><span class=Депутат Андрій Покровський вкотре нагадав колегам, що обіцянки перед лучанами треба виконувати

Емоції та нерви зашкалювали навіть у найбільш врівноважених депутатів. Врятувала всіх від емоційного колапсу та голоду стрілка годинника, яка вже перетнула межу 13:00.

Мінус один депутат

В післяобідню пору раніше за депутатів прийшла й вмостилася на кріслі завсідниця чи не всіх сесій Луцькради Людмила Миколаївна. Сьогодні був її "зірковий" час. Її зауваження до граматики влада почула. Жінка вже не одну сесію поспіль вигукувала з останнього ряду, щоб доповідачі не говорили в доповідях "жилий будинок", бо ж за гугл-перекладачем це "ЖИТЛОВИЙ".

"Людмило Миколаївно, ми ж вам вже пояснювали, що в земельному кодексі так написано", – втомлено пояснив Ігор Поліщук.

Пані Людмила лише закотила доверху очі, а її губи розпливлися у переможній й задоволеній посмішці. Примружившись, літня пані вдивлялася в інформаційне табло системи для голосувань "Віче" і почала вслухатися в суть того, про що говорили із трибуни, щоб вивудити собі ще щось для нових зауважень.

Тим часом в Алли Надточій були запитання до начальника відділу управління комунальним майном Алли Грабко.

"Дві Алли Володимирівни зійшлися у двобої", – пожартував якийсь дотепник з "укропівського" сектору. Втім в ході розмови стало відомо багато чого про оренду комунальних приміщень. Для прикладу, владі Луцька довелося вмовляти міграційну службу, аби ті проводили свою діяльність у Луцьку і не "переселялися" у район. За це їм зробили щедрий подарунок – одну гривню за оренду комунальної площі.

Депутату Олександру Козлюку, як голові Депутату Олександру Козлюку, як голові "земелньої" комісії доводилось говорити багато

Богдан Вавринюк востаннє  на сєсії в якості депутата Луцькради><span class=Богдан Вавринюк востаннє на сєсії в якості депутата Луцькради

Перший заступник міського голови Григорій Недопад><span class=Перший заступник міського голови Григорій Недопад

Пізніше депутати всі, як один, дружньо плескали в долоні – їхній колега, депутат від фракції "Свобода" Богдан Вавринюк, вирішив скласти свій депутатський мандат.

Обмінявшись теплими словами зі своїм вже екс-колегою, депутати наприкінці сесії повернулися до того, з чого почали.

Виявляється, в п'ятихвилинній перерві збиралася комісія з питань генерального планування, архітектури та благоустрою, будівництва, ЖКГ, екології, транспорту та енергозбереження. Вони ж винесли повторно питання, яке годину тому не було проголосоване на цій сесії. Проект рішення "Про надання дозволу на розробку проекту детального плану території в межах вулиць Даньшина та Олекси Ошуркевича у місті Луцьку" став каменем спотикання, який добряче затягнув завершення сесії Луцькради.

Депутати від "Самопомочі" знову обурилися, що комісія зібралась по-партизанськи. Втім ані їхнє обурення, ані те, що вони не брали участь в цьому голосуванні, покинувши сесійну залу, не вплинули на ситуацію, адже провладна більшість, як завжди, проголосувала так,як було треба їм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
19 березня 2024
16:00
05 березня 2024
10:13
21 лютого 2024
18 січня 2024
12:50
18 грудня 2023
09:00
31 жовтня 2023
20 жовтня 2023
12:12
11 вересня 2023
11:32
01 вересня 2023
27 липня 2023