Поділитись:

Андрій Садовий: "Львів не має багато такого, що є в Луцьку"

Четвер, 05 липня 2018, 19:30

Андрій Садовий – людина, яку знають у всіх куточках України. Він багаторічний і доволі успішний Львівський міський голова та лідер політичної партії "Самопоміч".

У четвер, 5 липня, він завітав до Луцька на UrbanTalks Луцьк & Львів та виділив час для розмови зі мною.

У підсумку, присівши на лавочку перед замком Любарта, ми записали надзвичайно ґрунтовне інтерв'ю, в якому Садовий розповів про переваги Луцька над Львовом, свій дзвінок до Ігоря Палиці, надзвичайно дружні відносини з покійним мером міста Миколою Романюком та багато іншого.

– Пане Андрію, хочу привітати вас із початком будівництва масштабного IT-парку у Львові. Чи ймовірно щось подібне впровадити у Луцьку? Що для цього необхідно зробити?

Головне, що потрібно, – це бажання. 10 років тому ми зібрали IT-компанії Львова за одним столом та домовилися про створення IT-кластера. Енергію конкуренції ми перетворили в енергію розвитку. З'явилася ініціатива створення IT-парку, прийшла компанія Brookfield Asset Management, яка є провідною у світі (Brookfield Asset Management збудувала Potsdamer Platz у Берліні, багато об'єктів у Лондоні, Нью-Йорку та інших столицях).

А яке місто краще: Львів чи Луцьк?

– Кожне місто красиве. Ми не маємо такого унікального замку, як у вас. Львів не має багато такого, що є у Луцьку. Але ми маємо візію та стратегію нашого розвитку на наступні десятиліття. Луцьку цього надзвичайно бракує, оскільки не розуміючи, чого ти хочеш, нічого не матимеш. Необхідно ставити перед собою амбітні цілі та вибудовувати план її реалізації.

Якщо говорити про плюси та мінуси ширше, то що ви скажете про Луцьк?

– Я б рекомендував будувати сучасні будівлі, наприклад, для університетського містечка, які були б пам'ятками архітектури 21 століття, запрошуючи найвідоміших архітекторів світу. Це дасть несамовитий поштовх для розвитку міста. З одного боку, спадщина, яка стане діамантом, який годуватиме вас наступні століття. З іншого – нові будівлі, які своєю формою створюватимуть зовсім інший зміст. Ви маєте унікальні заклади громадського харчування. Насправді найкраща піца у Львові готується у "Фелічіті", яка зародилася у Луцьку. У вас багато креативних та класних людей. Деякі з них працюють зараз у нас: Ліна Остапчук, Наталія Бунда, Олег Іщук. Вони володіють унікальним досвідом і з радістю впроваджували б свої ідеї у Луцьку. Дасть Бог, ситуація стабілізується, громада обере гідного очільника і він даватиме чіткий драйв руху міста вперед.

Свого часу екс-заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук казав, що Луцьк вже ніколи не стане промисловим чи туристичним містом. Ви погоджуєтеся із цим твердженням?

– Ні. Луцьк – туристичне місто. Просто цей потенціал використовується лише на 1 %. Ті туристи, які сьогодні їдуть до Львова, насправді з радістю б завітали до Луцька. Якщо говорити про промисловість, то сьогодні цінуються не ті міста, де люди "гайки крутять", а ті, де створюється новий продукт. Для цього потрібно мати бажання та запрошувати мудрих людей. Вони здатні творити чудеса. Місто має бути комфортним, тому треба інвестувати в інфраструктуру, в транспорт і так далі.

Якою, на вашу думку, повинна бути стратегія Луцька? Яким чином місту рухатися вперед?

– Що таке комфортне місто? Це коли ти маєш можливість пішки за 15 хвилин дійти на роботу, на відпочинок… Коли все в гармонії. Необхідно вичистити центр, зробити його привабливим. Це ваша перлина. Ще раз наголошу, що варто будувати житло, але робити це якісно. Розміщувати у місті офісні приміщення, щоб компанії могли зайти та посадити там своїх працівників. Виробництво у вас є. Його потрібно розвивати. Якщо пріоритетом для міської влади стане створення інноваційних робочих місць, то так воно і буде. Згадайте: першим було слово. А у вас поки відсутня стратегія, міського голови також немає. А це ті недоліки, які дуже відчуває громадянське суспільство. І я сьогодні й приїхав, щоб це суспільство підтримати та показати, що і як можна робити. Я говорив з вашим новим очільник ОДА, у Верховній Раді треба негайно голосувати за призначення виборів й обирати людину, з якою ви розвиватимете Луцьк.

Ви згадали самі і я бачив у "Фейсбуці", що ви зустрічалися з головою Волинської ОДА Олександром Савченком і говорили з ним про перспективи співпраці та проблему виборів міського голови у Луцьку. Можете детальніше розповісти про вашу розмову? Про що ви домовилися?

– Це була наша перша зустріч з моменту його призначення. Він дуже заклопотаний, оскільки ви чекаєте на візит Президента Польщі. Ми говорили про розвиток області, він говорив про економічний форум, який планується у Луцьку у вересні. Я звернув увагу на необхідності спільних дій, щоб вибори міського голови були оголошені. Насправді ця розмова була зовсім недовгою.

Яке враження на вас справив Савченко як керівник? Зважаючи на те, що це людина Президента, а з ним у вас доволі напружені відносини.

Я завжди мав і маю повагу до посади Президента. Вона дуже важлива для країни. Пан Савченко працював з багатьма керівниками, тому мені здається, що він думає про свою майбутню кар'єру та її успішність.

Влада називає найбільшим факапом (невдачею, - ред.) Садового сміття. Ба більше, вона добряче доклалася, аби цей імідж утвердити. А який, на вашу думку, найбільший факап Порошенка?

– Садовий та "Самопоміч" – це кістка в горлі для багатьох. Тому нам зробили велику біду, підпалили полігон, а потім блокували вивезення сміття по всій Україні. Але це обернулося проти тих людей, які це планували. А це була Банкова (Адміністрація Президента, - ред.), безперечно. Цьогоріч розпочинаємо будувати завод з переробки відходів. В Україні нема жодного, у Польщі – 150. Якщо говорити конкретно про Порошенка, то він казав одне, а робить інше. Всі його дії йдуть всупереч його передвиборчій риториці та програмі.

Коли ситуація зі сміттям у Львові була найбільш критичною, ви просили допомоги у Луцька, проте міська влада вам відмовила. Як ви гадаєте, чому вони це зробили?

– Я дзвонив до Палиці (Ігор Палиця – голова Волиньради, – ред. ) і питався, чи можливо прийняти одну машину зі сміттям в день. Він сказав, що це неможливо. Микола Романюк намагався допомогти, але йому не вдалося через відсутність підтримки від партій, які не були з ним в консенсусі. Такі реалії та наша історія. Я побачив, хто є хто в Україні.

Якими були ваші відносини з Миколою Романюком?

– Дуже дружні. Сьогодні, перед тим як заїхати в місто, я відвідав його могилу, помолився, поклав квіти… Він був доброю людиною, яка сильно любила своє місто. Він завжди розповідав про усі проблеми, ділився своїм жалем та розповідав про амбітні плани. Я мав до нього дуже велику повагу.

Завершимо нашу бесіду кількома запитаннями про "Самопоміч". Які завдання центральні органи партії поставили перед новою очільницею осередку на Волині Тетяною Остріковою?

– Ми шукаємо людину, яка б очолила обласну "Самопоміч", у нас є вакансія. Таня Острікова лише тимчасово координує роботу, вона не буде керівником, оскільки перевантажена у Верховній Раді. Надіємося, що середовище "Самопомочі" в місті та області знайде гідну кандидатуру, яка обійматиме цю посаду.

Чи будете ви ініціювати відкликання Михайла Імберовського, який пройшов до обласної ради під першим номером у списку від "Самопомочі" та через два з лишком роки перейшов до фракції "УКРОП"?

– На превеликий жаль, одиничні випадки реалізації таких ініціатив. Чому? Бо дуже часто влада, яка має стояти на захисті інтересів, блокує всі ці речі. У 2015 році ми збирали команду з людей, які сьогодні є позитивним ядром, навколо якого можна будувати завтрашню Україну. Але є 5% тих, що не виправдали нашу людину. Знаєте, коли в мене питають, що спільного між партіями та громадськими туалетами, я відповідаю, що їх варто чистити. Тому ми це робитимемо та запрошуватимемо нових особистостей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РЕЙТИНГ МІСТ: ЛУЦЬК ВИЗНАЛИ НАЙБІЛЬШ ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТИМ МІСТОМ УКРАЇНИ (РЕЙТИНГ, ІНФОГРАФІКА)

Спілкувався: Руслан ПИЛИПЧУК

Фотографувала: Валентина МЕЛЬНИК

Надрукувати
мітки:
коментарів