Поділитись:

"Фестиваль живе на квитках, які продає", – Сергій Мартинюк про "Бандерштат"

Четвер, 05 квітня 2018, 16:00

Цьогоріч підготовка до фестивалю "Бандерштат" почалася із запізненням, оскільки відбувались певні кадрові зміни в оргкомітеті фестивалю.

Про це повідомив лідер рок-гурту "Фіолет" та арт-директор луцького фестивалю "Бандерштат" Сергій Мартинюк, – пише zruchno.travel.

"Фестиваль точно буде масштабним, як і минулого року – тоді разом із учасниками було близько 16 тисяч людей. Для Луцька – це перемога. Зокрема тому, що вперше за багато років сам Луцьк показав рекордну кількість за відвідуванням, бо раніше на "Бандерштат" здебільшого приїздили інші регіони, а цього разу ледь не половину становили саме лучани. Плануємо, що цього року відвідувачів буде не менше, ніж в минулому. Хоч ми ніколи не ставили перед собою такої цілі, але простежується тенденція, що кожного року кількість відвідувачів збільшується на кілька тисяч", – повідомив він.

Сергій Мартинюк Сергій Мартинюк

Як розповів Сергій Мартинюк, цього року аналогічно буде три різнопланових сцени: головна, тиха сцена з легкою музикою та урбан-стейдж. Вночі будуть діджейські сцени, знову приїде діджей Топольський (Dj Tapolsky). Окрім того, будуть літературні тусовки, лекційна зона, артисти із-закордону.

"З хедлайнерів можу оголосити поки лише тих, кого ми уже анонсували, – це "Друга ріка" – одні з учасників головної сцени, Христина Соловій – хедлайнер тихої сцени, також Анна та Morphine Suffering, які виступатимуть на Urban Stage. Решту ми будемо оголошувати найближчим часом", – розповів він.

Також планують на фестиваль запрошувати тих українців, які за останній рік відзначились в різних сферах: журналісти, економісти, історики, політики, письменники, можливо, спортсмени.

"Насправді ми ніколи не намагалися вигадати "велосипед" у організації – просто хочемо покращити інфраструктуру фестивалю, наприклад, моменти, які стосуються проживання людей. Навряд чи з фестивалю формату оpen air можна вигадати щось дуже оригінальне. Особливо у нашому випадку, коли немає глобальної фінансової підтримки. Фестиваль фактично живе на квитках, які продає, тому ми не можемо претендувати на реалізацію суперкрутих ідей. Мені, звичайно, уже другий рік хотілося зробити щось на зразок Burning Man (є такий фестиваль з величезними фігурами в Америці), але у нас і близько немає бюджету на реалізацію подібних ідей. Проте цього року у нас буде дуже цікава афіша, яку малює один із найкрутіших художників України – Андрій Ярмоленко", – зазначив арт-директор фестивалю.

Із його слів, "місцева влада допомагає тим, що не заважає та надає якусь адміністративну допомогу".

"Це важливо, проте хотілося б якоїсь більшої підтримки, адже "Бандерштат" – це єдиний захід такого роду на Волині та в якійсь мірі культурна туристична фішка регіону. Тому мені дуже прикро, що можновладці не розуміють цього, адже спільними зусиллями ми могли б зробити захід в десятки раз крутішим, а виходить так, що фестиваль робиться лише руками ентузіастів, які змушені інколи вкладати у нього свої кошти. Знову ж таки, ми – безалкогольний фестиваль, а багато подібних заходів в плані бюджетів виграють на співпраці з алкогольними спонсорами. Звісно, ми шукаємо альтернативні варіанти, проте суми там в рази менші. Нам уже варто запрошувати топових світових виконавців, як це роблять інші фести, але, на жаль, у нас немає "грошової подушки" та спонсорів. А загалом наша схема відпрацьована та у кожного є чіткі ділянки для роботи", – розповів Сергій Мартинюк.

Як зазначив він, більшість людей, які відвідували фестиваль, вперше приїжджали у Луцьк.

"Потрібно розуміти, що людина, яка приїздить на наш фест, залишає гроші у луцьких закладах, знайомиться із культурною та історичною спадщиною міста. Більше того, ми організовуємо екскурсії по інших містах області – ці туристичні маршрути користуються неабиякою популярністю під час фестивалю. Це великий внесок в туристичне життя Волині. Шкода, влада цього не розуміє. Тішить те, що наш фестиваль уже почали вносити у всі волинські путівники. У місті Луцьк є кілька цікавих маршрутів для гостей фестивалю. Це стосується старого міста, де розташований замок Любарта, поруч також є кілька цікавих вуличок зі старовинною архітектурою. Та й загалом місто дуже атмосферне, відчувається європейський шарм. Звісно, там немає стільки старої архітектури, як у Чернівцях чи Франківську, але в Луцька є свій дух. Плюс на Волині дуже благодатна природа", – зазначив музикант.

Надрукувати
мітки:
коментарів