Поділитись:

"Мафіозі" та січнева сесія Луцькради (фоторепортаж)

Четвер, 01 лютого 2018, 10:33

Посеред сесійної зали Луцької міської ради стоїть тріо чоловіків у костюмах. Один із них – "укропівець" Ігор Поліщук. Він одягнений в чорний костюм, носить окуляри та акуратну бороду. Поряд з ним двоє позафракційних: Олександр Козлюк та Євгеній Ткачук.

Поліщук посміхається та лагідно кладе руку на ліве плече Козлюку, а Ткачук розглядає та "зацінює", певно, новий піджак радника міського голови.

"Цікаво, чи розуміють вони, що зараз мають вигляд персонажів "Клану Сопрано?" – подумав я та продовжив стежити.

О 10:00 в залі немає ще й половини депутатів. О 10:05 з'являється виконувач обов'язків міського голови Григорій Пустовіт.

"Як справи?" – питає Козлюк у Миколи Яручика.

"Все нормально", – сухо відповідає Микола, не дивлячись на свого співрозмовника.

Поліщук посміхається та лагідно кладе руку на ліве плече Козлюку...Поліщук посміхається та лагідно кладе руку на ліве плече Козлюку...

...а Ткачук розгядає та ...а Ткачук розгядає та "зацінює", певно, новий піджак радника міського голови...

...а це серйозно налаштований для роботи Микола Яручик......а це серйозно налаштований для роботи Микола Яручик...

...який відволікається на короткі перемовини з Андрієм Авраменком....який відволікається на короткі перемовини з Андрієм Авраменком.

10:16. Пустовіт запрошує депутатів зареєструватися та оголошує сесію відкритою. Він згадує, що рік тому Луцьк втратив двох своїх керівників: Антона Кривицького та Миколу Романюка – і просить вшанувати їй хвилиною мовчання.

Далі обранці громади голосують за надання слова мешканцям одного з будинків на вулиці Дружба Народів, в яких ще 14 вересня відключили несправний ліфт. Люди голосно скаржаться на владу, трішки "поливають" брудом начальника департаменту ЖКГ Юрія Крася та "кидають камінь" у бік Євгена Ткачука, який балотувався від їхнього територіального виборчого округу.

"В нас кожна сесія починається з мітингу", – врешті-решт не витримує головуючий.

Допомогти йому та розрядати ситуацію намагається Ігор Поліщук, який пропонує відправити на "з'їдення" лучанам Крася, щоб депутати спокійно могли продовжити свою роботу. Проте дискусія все одно продовжується.

"Мені здається, що це замовлено, – каже Ткачук. – Чому до мене не звернулися? Я в цьому дворі постійно. До мене не надходило жодного запиту, мені не приносили ніяких паперів".

"При Романюку це питання вирішилося б відразу та без полеміки", – наостанок вколов Пустовіта лідер фракції "Народний контроль" Павло Данильчук, а я не витримав і пішов пити каву з Мирославом Ватащуком.

Коли повернувся, за трибуною стояла начальниця управління освіти Зіновія Лещенко. Вона презентувала депутатам порядок проведення конкурсного відбору на заміщення вакантних посад керівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

Микола Яручик читає ІА Микола Яручик читає ІА "Конкурент"

Годинник Євгенія Ткачука Годинник Євгенія Ткачука

Тим часом Микита Рабан регулярно "відмочує" якісь жарти та озирається, як на його слова реагує журналістка Катерина Павлова. Активно поглядає на дівчину й колега Рабана з фракції, сержант ЗСУ та учасник бойових дій Олександр Кравченко.

"Катю, ти, може, пересядь, поки Рабан шию собі не скрутив", – кажу дівчині.

Згодом до трибуни виходить Юрій Крась, який щось розповідає про приватизацію гуртожитків, але я його майже не слухаю. Мою увагу привернули діалоги з "укропівських" рядів.

"То що, Гунчика нарешті знімають?" – доноситься звідти.

Ці чутки вкотре запустив народний депутат Ігор Гузь. Журналісти очікували, що це відбудеться ще 15 січня. Проте ні. З початку цього тижня розмови про нового голову ОДА знову активізувалися. Ряд волинських ЗМІ навіть подав інформацію, що в п'ятницю сам Президент Петро Порошенко приїде представляти чергового очільника області.

"Порошенка тут не буде, – впевнено заявляє Мирослав Ватащук. – Та й питання заміни Гунчика не вирішене на 100 %. Говорять різне... Можливо, відбудеться ротація на посаді першого заступника".

Перед обідом депутати затвердили перелік дворів, які ремонтуватимуться у 2018-2019 роках. Із 64 прибудинкових територій 23 розташовані в районах міста, які умовно не мають свого депутата у Луцькраді.

"Нашою принциповою позицією цього року стала відмова від політичного принципу при формуванні такого переліку. Саме тому в цьому переліку близько 1/3 дворів – це двори без депутатів. І абсолютна більшість прибудинкових територій з цього переліку – це ті прибудинкові території, які дійсно перебувають найгіршому стані", – пише в себе на сторінці у "Фейсбуці" Ігор Поліщук.

Цікаво спостерігати, як ініціативу, породжену та відвойовану депутатом Андрієм Покровським, ледь не приписують собі інші політики. До того, поки Покровський публічно про це не заговорив, а сайт новин Луцька "Конкурент" не провів дослідження, яке довело, що на округах без депутатів ремонтують втричі менше прибудинкових територій та будують вчетверо менше спортивних майданчиків, нікому до цього діла не було.

Проте це вже не так і важливо, головне, що питання нарешті почали вирішувати практично.

Фракція Фракція "Укроп" зробила під час обідньої перерви групове фото для звіту.

Другу половину сесійного засідання обранці громади розпочали зі створення КП "Луцькі ринки", яке повинно перевести підприємців на пряму договірну співпрацю підприємців з міською радою, виключаючи звідти посередника – Волинську облспоживспілку.

"Початок діяльності КП не буде полягати в тому, щоб вигнати тих, хто там працює, і робити щось без відома підприємців", – сказав Борис Смаль.

Він додав, що завдяки цьому підприємству можна отримати в бюджет півмільйона прибутку, який зараз отримує посередник.

Голова асоціації "Бізнес Волині" Ігор Дильов сказав, що навряд чи облспоживспілка подарує всі комунікації і облаштування цієї території міській громаді. Тому облаштування цієї площі теж може бути під питанням.

"Створюється монстр – комунальне підприємство, яке поглине інші ринки, я так розумію", – додав Дильов.

Ігор ДильовІгор Дильов

На противагу Дильову, свою точку зору озвучує завжди мовчазний "укропівець" Олександр Волинець:

"Ми розпочинали це все, щоб гроші йшли в бюджет, а не в кишені мафіозі".

***

Останніх дві години на засіданні січневої сесії Луцької міської ради я провів, слухаючи одним вухом "The Prodigy". Розпочалися нудні земельні питання, частина депутатів та журналістів покинули залу. І я це зробив разом із ними.

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 квітня 2024
29 березня 2024
20:04
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024
13 лютого 2024
16:02