Поділитись:

Григорій Недопад: "Сподіваюся, що Луцьк приєднає села, як це зробила Вінниця"

Вівторок, 16 січня 2018, 21:00

Ідея записати інтерв'ю з першим заступником Луцького міського голови Григорієм Недопадом з'явилася ще на початку грудня 2017 року. Тривалий час я говорив головному редактору ІА "Конкурент" Андрію Лучику, що не можу вийти з посадовцем на зв'язок та домовитися про зустріч. Насправді вчергове заважала моя лінь.

На пропозицію поспілкуватися Григорій Вікторович відповів фактично миттєво та відразу погодився.

Під час розмови він дивиться прямо в очі та не жестикулює. Його руки складені одна до одної, як в учня початкової школи.

Відповіді на питання – швидкі, лаконічні та малоемоційні. Щиру та тривалу посмішку викликає лише мій жарт про бездомного собаку Біма...

– Через 4 місяці у вас буде річниця перебування на посаді першого заступника Луцького міського голови. Не сумуєте за своїм старим кабінетом в Ківерцівській районній раді?

– На новій посаді не вистачає часу для суму. Постійно перебуваю в русі. З вами ми домовилися на 12, а ви ще доволі довго чекали. Весь час якісь проблеми, які вирішуються постійно: у робочі, вихідні, святкові дні. 24 години на добу я перебуваю на зв'язку із службами, які мені підпорядковуються.

– На попередній посаді було простіше?

– Та робота була більш кабінетною. А тут потрібно підкочувати рукави, їхати на комунальне підприємство, оглядати місто. Така вона, виконавча влада.

– А яка робота вам подобається більше?

– Не можна визначати. За своєю натурою я трудоголік, люблю працювати дуже довго та багато. На роботі я затримуюся набагато довше 18-ї, додому повертаюся і о 21-й, і о 22-й, і ще пізніше. Легкої праці я не знаю.

– То який кабінет мав кращий зовнішній вигляд? Теперішній чи той, що був у Ківерцях? Де вам було краще?

– Ну це ж не суттєво!

– Ну чому! Є люди, для яких суттєво. От Башкаленко три тижні побув губернатором, а встиг зробити собі ремонтик. Казав, що Клімчук палив цигарки, йому не подобався запах.

– Я теж робив ремонт в кабінеті голови районної ради. Декори залишилися від часів Анатолія Грицюка, я їх забрав і зробив прості білі стіни, трішки меблів і якнайменше різних додаткових речей.

– Ви склали свої повноваження керівника, але залишилися депутатом Ківерцівської районної ради. Особисто я не знаю, хто змінив вас на посаді. Кого обрали?

– Хмілевського Василя Васильовича.

– А яка у нього партійна приналежність?

– УКРОП (посміхається).

– То це вас товариш?

– Однопартієць.

– Ви розповіли, яка насичена у вас зараз робота. Вам вистачає часу вирішувати проблеми району у ролі депутата?

– Так. Можливо, я відвідую не всі сесії та комісії, але намагаюся бути активним учасником процесу.

– А ви не намагаєтеся якось впливати на чинного керівника райради та трішки підкеровувати районом?

– Ні, такого я не практикую. Це чоловік страший за мене, він має достатньо досвіду і те, що він робить, це вже його особиста відповідальність.

– Ви задоволені тим, як йде робота після того, як вас змінили?

(Замислюється) Ну, у кожного є свій погляд на будь-яку річ, процес чи питання. Я з чимось погоджуюсь, з чимось – ні. Але це моя особиста думка. Головне, що рада працює. Вона жива. Нема нарікань!

– Цим питанням доб'ємо тему Ківерець. Нещодавно ви туди їздили разом з Костянтином Петрочуком, щоб провідати та перевірити умови життя цього знаменитого луцького собаки Біма. Як у нього справи?

– (Посміхається) Я знаю, що багато "стібуться" над тим, що ми, обіймаючи такі високі посади, поїхали туди. Ми це робили в обідню пору, не в робочий час.

Про це попросила моя мама, бо її подруга цього собаку годувала. Прохання мами – це святе. І я знайшов годину, щоб виконати його. Це звичайна людяність. А те, що поперекручували, хай залишається на їхній совісті.

– Але ви погоджуєтеся, що в робочий час такі речі неприпустимі?

– Звісно! Я б на таке ніколи не пішов.

– Давайте тепер перейдемо до Луцька. Відразу з гарячого: перед виходом до вас прочитав на сторінках місцевих видань, що просять перевізники знову підняти вартість проїзду у маршрутках. ЗМІ посилаються і на ваші слова. Як ви це все прокоментуєте? Якою буде ціна?

– Договір з перевізниками передбачає наступне: якщо відбувається зростання ціни на паливо, то є підстава переглянути вартість проїзду у бік підвищення.

Це складна регуляторна процедура, необхідно провести громадські обговорення, круглі столи та вивчити всі аргументи від перевізників, визначити, яким буде економічно-обгрунтований тариф.

Так, до нас, звісно, звернулися перевізники. Вони повідомили, що хочуть підняти ціну до 5-ти гривень. Сьогодні-завтра цього не відбудеться, я вас у цьому запевняю, оскільки процедура досить тривала.

– Скільки часу?

– Це залежить від того, як будуть проходити громадські слухання, скільки буде правок. У підсумку все затверджує виконком.

Проте потрібно очікувати підняття. Ще в жовтні збирали круглий стіл, ми активно спілкуємося з усіма перевізниками. Вони нарікають на дороге паливо та запчастини. Ми, своєю чергою, вимагаємо, щоб все було підтверджено документами!

– Перевізники полюбляють страйкувати, можуть перекрити дорогу біля міської ради, якщо це буде потрібно. Погроз про такі акції протесту не було?

– Ми стараємося до такого не доводити.

– А як справи у Луцького підприємства електротранспорту?

– Ситуація нормалізувалася, заробітна плата видається вчасно.

– Було оголошено про службове розслідування щодо колишнього директора ЛПЕ Грицюка. Воно вже завершене?

– Ми передали всі матеріали службового розслідування до правоохоронних органів, оскільки там є ознаки порушення.

– Можете розкрити суть?

– Наразі це таємниця слідства.

– Продовжу тему тролейбусів. Хотіли запровадити систему валідаторів. Намагалися, але не вийшло. Що плануєте на майбутнє? Варіант з валідаторами залишається актуальним чи будемо далі жити в цьому СРСР?

– Ні-ні. Ми розглядаємо різні варіанти, отримуємо пропозиції від "Ощадбанку", "Приватбанку", корпорації "СТЕК", яка у Білій Церкві встановила систему валідації. Ми дуже прискіпливо працюємо над цим питанням.

У нас була робоча поїздка в Мукачево, там міський голова закупив комунальні автобуси і відразу обладнав їх валідаторами, але з турнікетами. Нам турнікети не підходять, але якийсь механізм зчитування та перевірки оплати проїзду у нас буде однозначно. Напрацювань багато.

– Міська влада підхопила ініціативу депутата Андрія Покровського щодо додаткового фінансування територіальних виборчих округів, за якими не закріплені депутати. В мене не повертається язик висловлювати претензії особисто вам, бо проблема існувала й до вас, але чому влада цієї нерівномірності та несправедливості не бачила до того, як про це заговорив Покровський та ЗМІ?

– Перелік був сформований у 2016-му. Звісно, що більшість охоплених дворів мають депутата. Зараз ми вивчили проблематику та обрали двори, які потребують найбільше. І справді, багато територій, які не забезпечені своїми депутатами. Ми повинні цим займатися, бо там також живе чимало лучан.

– Ще одне дуже гаряче питання: об'єднання Луцька з прилеглими селами. Воно вимальовувалося з Прилуцьким, проте сільський голова рішення депутатів заветував. Куди рухатися Луцьку? З ким об'єднуватися? Які ви бачите варіанти?

– Сьогодні (13.01.2018) ще до 8-ї ранку, бо я люблю трохи раніше приходити на роботу, була на прийомі ініціативна група депутатів з Прилуцького, і вони просять відновити розпочату співпрацю. Але ми маємо підозри, що Арчибасов знову заветує рішення. Він написав, що не виконуються договори про співпрацю.

Хоча у 2017 році було виділено кошти для заміни меблів у ФАПі, гроші для ремонту частини приміщення під ЦНАП, на ремонт тієї плачевної дороги Наливайка-Богуна. Міська влада зробила все!

Місто тягне на собі всі окружні села, приймаючи дітей у садочки, школи, надаючи медичні послуги. Але чомусь і Гірка Полонка, і Підгайці зайняли категоричну позицію та не хочуть приєднуватися.

– Зважаючи на ваші аргументи, чому сільські голови все ж таки виступають проти об'єднання?

– Їхня думка виглядає скривленою. Вони залежні від Луцька повністю, але кажуть, що справляться самі. Кардинально діяти ми не будемо, є принцип добровільності. Але ми сподіваємося, що все ж таки зможемо приєднати прилеглі до нас села, як це зробила Вінниця.

– Знаєте, ми, журналісти, полюбляємо поговорити з політиками не на запис, дізнатися якусь кулуарщину, почути якісь думки. І от про Недопада в різних політичних таборах говорять переважно позитивні речі. В чому полягає ваша методика? Чому ви подобаєтеся людям?

– Дякую, мені приємно, що до мене склалося таке ставлення, зокрема у журналістів. У Ківерцівській районній раді я відразу попросив представників різних таборів забути про політику та працювати лише на благо громади. Такі ж цінності я сповідую і працюючи у Луцьку, в якому живу я та моя родина. Не можна ставити себе вище за людей.

– У вас є родинні зв'язки з головою Волиньради Ігорем Палицею. Чи консультуєтеся ви з ним у своїй політичній діяльності?

– Звісно, я прислухаюся до порад Ігоря Петровича. Він ні нащо не хоче впливати, він бачить, що у нас все виходить.

Звісно, ми звертаємося, коли у нас є питання по Верховній Раді, Кабміну. Він людина авторитетна, може переговорити з прем'єр-міністром та будь-яким іншим міністром. Багато дзвінків, які він зробив на "київські пагорби", були вирішальними.

– Серед людей, які стежать за політичним життям Луцька та області загалом, прийнято вважати, що, коли призначать вибори Луцького міського голови, кандидатом від УКРОПу стане Ігор Поліщук. Проте існує й інша думка, яка має своїх прихильників, що цей шанс поборотися за владу дадуть вам. Як би ви це прокоментували? Ви морально готуєтеся до виборів?

– Я не маю ніяких амбіцій. Я людина аполітична, але розумію, що є членом партії, і якщо доведеться щось робити…

– Ви маєте на увазі, що, якщо команда попросить, то ви готові?

– … Власне і свою нинішню посаду обійняв, бо команда попросила. В мене був певний господарський досвід, і зрештою мені сказали, що потрібно. Я жодної хвилини не сумнівався та погодився.

Спілкувався: Руслан ПИЛИПЧУК

Фотографувала: Валентина Мельник

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 лютого 2024
03 вересня 2022
18 січня 2022
09 грудня 2021
10:00
17 листопада 2021
20 вересня 2021
31 серпня 2021
28 жовтня 2020
20 грудня 2019
29 листопада 2019