Поділитись:

Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Субота, 27 травня 2017, 10:00
Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Центральний парк культури та відпочинку імені Лесі Українки є чи не найконтрастнішим місцем у Луцьку. Таких контрастів можна знайти там чимало: парк розташований між старим та новим містом, в центрі і одночасно на околиці міста, де вже на іншій частині парку (там, де річка Стир) видно село Рованці. Якщо прогулятись самим парком, то там теж можна знайти багато розбіжностей – красиві ліхтарі на центральній алеї, а лівіше – розбиті та понівечені, або ж взагалі відсутність освітлення. Чи гарні квіти на тій таки центральній алеї, а трохи далі – висотою майже в півтора метри хащі із кропиви. Або ж вимощену охайно бруківку в головному парку міста і там таки, десь трохи збоку, протоптані людьми стежки, які невідомо, куди ведуть, і зникають десь в тих згаданих хащах.

Журналіст "Конкурента", озброївшись фотоапаратом, вирішив прогулятись доріжками, алейками та витоптаними стежками парку, позазирати на атракціони, посидіти в літніх майданчиках парку і попідглядати за людьми, які на пляжі вже відкрили купальний сезон.

Що є і чого немає в парку

Отож, в парк можна потрапити безліччю способами: через центральний вхід чи зі сторони вулиці Глушець, де, до речі, найпростіше потрапити на іподром або в зоопарк, який розташований на території Центрального парку, або ж спуститись в парк через криві, обтріпані невблаганним часом і людьми сходами зі сторони "Центрального" ринку міста. Якщо обрати останній варіант, то, в принципі, є можливість помилуватись стародавнім вершечком замку Любарта, а коли трохи пройти і подивитись вниз, то можна побачити, як хтось колись зробив з дерева грибочок і… щось схоже на унітаз.

Ось такими старими сходами можна спуститись у парк зі сторони Центрального ринкуОсь такими старими сходами можна спуститись у парк зі сторони Центрального ринку

Ці канали мерія обіцяє прочиститиЦі канали мерія обіцяє прочистити

З парку можна помилуватись Замком ЛюбартаЗ парку можна помилуватись Замком Любарта

Протоптаними стежками центрального паркуПротоптаними стежками центрального парку

В траві, якщо придивитись, то можна побачити дерев'яні фігурки грибів і....В траві, якщо придивитись, то можна побачити дерев'яні фігурки грибів і....

...хм... унітазу...хм... унітазу

Найпопулярнішим місцем у парку, після зоопарку, є комплекс дитячих атракціонів, де є безліч качель і навіть гойдалки для дітей з особливими потребами.

Галявина казокГалявина казок

Качелі для дітей з особливими потребамиКачелі для дітей з особливими потребами

"Замок в парку"

Відоме місце для фотографування - крокодилВідоме місце для фотографування - крокодил

Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Друга, не менш цікава локація, – це, звісно ж, атракціони, які кожного дня крутять-вертять своїх відвідувачів (як дітей, так і дорослих), додаючи їм адреналіну в кров. Особливо страшно стає, коли, перебуваючи в "Колесі огляду", згадати рік його встановлення.

Колесо оглядуКолесо огляду

Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

До речі, якщо піти трохи праворуч від "Колеса огляду" на головну алею і піднятися сходами вгору, а потім сходами вниз, то можна потрапити на центральний пляж міста, де вже на час зйомок репортажу нетерплячі лучани грали в пляжний волейбол на охайно викошеній траві, займалися спортом на розташованому там спортивному майданчику і засмагали.

Вхід на міських пляж через центральну алею Вхід на міських пляж через центральну алею

Такими пощербленими сходами, піднявшись вверх, можна потрапити на міський пляжТакими пощербленими сходами, піднявшись вверх, можна потрапити на міський пляж

Траву на пляжі трохи покосили і кажуть, що на цьому не зупинятьсяТраву на пляжі трохи покосили і кажуть, що на цьому не зупиняться

Ось такий вигляд має туалет на пляжіОсь такий вигляд має туалет на пляжі

Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

На пляжі є  навіть спортивний майданчикНа пляжі є навіть спортивний майданчик

Втім для тих, хто ходить в парк попити пива чи квасу або ж з'їсти шашлик, також є, чим зайнятись. Як розповіла продавчиня в одному з літніх кафе, працюють вони вже більше місяця, однак через погодні умови поки що з відвідувачами не густо. Варто додати, що "літників" в парку більш ніж достатньо: окрім літнього майданчика, що розташований одразу біля головного входу в парк, є ще майданчики праворуч, вздовж головної алеї.Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

І ось такі розваги є головному у парку ЛуцькаІ ось такі розваги є головному у парку Луцька

Також кипить робота на легендарній "Ротонді". Луцькрада не так давно здала цей об'єкт місцевим підприємцям, які влаштують там заклад ресторанного типу та облаштують сцену.

Як розповів підприємець-орендар Роман Хорзов для ділового видання Волині "Конкурент", відкриття закладу попередньо заплановане на 1 липня 2017 року. Цікаво, чи встигнуть?

"Ротонду" ремонтують

Варто додати, що не єдиними майданчиками з шашликами та пивом нашпиговано парк, тут є й більш приємні для ока речі, такі як пам'ятник поетесі Лесі Українці, а недалеко від місця, де розташовано пам'ятник, ціла алея міфологічно-казкових витворів місцевого скульптора Миколи Голованя. Цим скульптурам по 40 років і, на жаль, деякі з них зазнали певних руйнувань часом, а інших не обійшли увагою вандали.

Пам'ятник Лесі УкраїнціПам'ятник Лесі Українці

Скульптури Миколи ГолованяСкульптури Миколи Голованя

А це, власне, алея скульптур Миколи ГолованяА це, власне, алея скульптур Миколи Голованя

Останнім часом найулюбленіше місце для фотографівОстаннім часом найулюбленіше місце для фотографів

А тепер про "зраду"

Після алеї Голованя, гуляючи численними стежками та місточками через осушувальні канали, в мене була надія, вглядаючись в зелену воду, побачити там хоча б одну пару качок. Втім замість качок раз за разом в око втрапляли пластикові стаканчики, пляшки з-під пива та інших алкогольних напоїв. Хоча варто все ж додати, що двох качок таки вдалося побачити в тій канаві.

Замість качок  - це...Замість качок - це...

Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Якщо відійти від центральної алеї парку чи то вправо, чи то в ліву сторону, то таких пляшок безліч в нескошеній траві чи хащах, в яких губляться не відомо ким і навіщо протоптані кудись стежки.Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

А ще на пляжі є сходи. які вже повністю заросли чагарникамиА ще на пляжі є сходи. які вже повністю заросли чагарниками

Не додає акуратності центральному парку і обшарпаний вигляд приміщення ФСТ "Спартак", особливо на задньому дворі, де розташовані іржаві конструкції, понищені лавки та "розбомблений" асфальт, який вже заріс травою.

Такою дорогою можна потрапити на задній двір Такою дорогою можна потрапити на задній двір "Спартака"

Зовнішній вигляд Зовнішній вигляд "Спартака" не додає прикрас головному парку міста

Не менш "мальовничим" місцем у парку є корабель, колись неймовірно популярний серед радянської молоді, – кафе-бар "Бригантина". Кафе "Бригантина" – це пришвартований у канаві парку старий, зламаний та іржавий катер, до якого можна дістатись через такий же іржавий і пошарпаний місточок.

Варто додати, що на одному із засідань міськвиконкому Луцькради "Бригантину" назвали злісним порушником благоустрою міста. Адже біля цього катера постійно було сміття та бруд, за що власників часто штрафувала муніципальна поліція.

"Бригантина" вже не та...

Ще одним розчаруванням стала альтанка, яка розташована з лівої сторони від входу в центральний парк. Першим, що впало в око на цій боковій алейці, – це непокошена трава, побиті ліхтарі і пошарпана альтанка, в якій, незважаючи на розбиті бетонні лавочки та столик, сиділи та відпочивали люди.

Парк розбитих ліхтарів?Парк розбитих ліхтарів?
АльтанкаАльтанка

Не менш разючими, в негативному сенсі цього слова, були пощерблені сходи, якими можна (хоча й не дуже зручно) зайти чи вийти з парку. Також залишилась і проблема з туалетами. В центральному парку є біотуалети для відвідувачів літніх майданчиків, а є безкоштовні туалети, які без дверей, з жахливим запахом і відповідним виглядом розташовані біля атракціонів, а також ще є вбиральня і на пляжі, що в парку. Щоправда, недобросовісні відвідувачі луцького парку справляють потреби, відійшовши від більш окультуреної частини парку в дрімучі хащі.Блиск та злиденність луцького центрального парку (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Туалети в парку - вічна проблемаТуалети в парку - вічна проблема

Що хочуть зробити

Концепцією розвитку Центрального парку культури та відпочинку імені Лесі Українки ухвалена міською радою нещодавно. Над її розробкою активно працював колишній заступник міського голови Юрій Моклиця. Втім нинішній заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук сказав, що цю концепцію врахують, але перед тим планують в неї внести деякі зміни.

"Я дотримуюся думки, що багато тимчасових споруд в парку не треба. Парк повинен бути зоною зеленою, для відпочинку. Тих, що зараз там є, більше ніж достатньо", – сказав Костятин Петрочук.

Він також зазначив, що у парк обмежать в'їзд для автомобілів, які ще й до того ж полюбляють там паркуватись. Зі слів Петрочука, зі сторони зоопарку планують поставити боларди, які будуть унеможливлювати рух.

"Там поблизу є молитовний дім, і є право власності на нього, тому ми не можемо обмежити рух на тій території. Боларди, ймовірно, будуть розміщені ближче до "Ротонди", на перехресті. Також ми розглядаємо місця для облаштування стоянки біля молитовного дому, ведемо переговори із прихожанами – вони не проти, але поки затверджень ще нема", – додав Костянтин Петрочук.

У парку є ще церква...У парку є ще церква...

...та іподром, де у попередні роки відбувався фестиваль ...та іподром, де у попередні роки відбувався фестиваль "Бандерштат"

Він також сказав, що у міській раді активно працюють над модернізацією парку і вже на найближчій сесії планують розглядати питання про виділення коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації для відновлення водних каналів, щоб там був рух води і вона не застоювалася.

Активно в мерії обіцяють зайнятись і міським пляжем, що в парку, на певній території якого вже викосили траву і будуть рухатись в сторону колишнього пляжу за "Спартаком".

"Щодо пляжу – роботи вже тривають, до 30 травня повинні змонтувати сходи у воду", – зазначив Костянтин Петрочук.

Також, зі слів заступника міського голови, вже почали розробляти розташування різних тематичних місць: одну частинку планують засадити лікарськими рослинами, іншу, до прикладу, прилаштувати для відпочину молоді. До того ж впроваджуватимуть у життя монтаж алеї ліхтарів, вона буде лівіше і там будуть ліхтарі різних видів.

Ще з грандіозних планів – реконструкція центрального входу, де замість сцени хочуть облаштувати місце, де можна було б проводити заходи, а людям – посидіти.

Цю сцену хочуть демонтуватиЦю сцену хочуть демонтувати

"Парком дуже активно зайнялися", – кажуть у мерії.

***

Ось такою виявилась прогулянка головним парком міста для журналіста ІА "Конкурент". Побачене ще раз підтвердило думку, озвучену на початку, що парк імені Лесі Українки – місце контрастів: з одного боку – акуратні алеї з квітами, з іншого – захаращені зарості з фекаліями тварин та людей. З одного боку – красиві cкульптури, з іншого – іржавий і неохайний катер. І такі порівняння можна продовжувати. Сподіваюсь, в майбутньому прогулянка парком міста залишить винятково приємні враження і жодних "зрад".

Надрукувати
мітки:
коментарів
14 квітня 2024
16:00
10 квітня 2024
13:08
01 квітня 2024
13 березня 2024
10 березня 2024
06 березня 2024
19 лютого 2024
09 лютого 2024
11:08
08 лютого 2024
16:51