Поділитись:

"Факторія" могла б перевірити файли", – авторка "Небесної стіни" в Луцьку, де рівненчанин знайшов своє фото

Середа, 19 квітня 2017, 13:18

У Луцьку на стелі Героям Небесної Сотні помістили фотографію живої людини – замість Віталія Смоленського, який загинув від кулі снайпера під час Революції Гідності у 2014 році, розмістили фотографію Віталія Смолінського з Радивилова, що на Рівненщині.

Помилку виявили родичі, а згодом сам чоловік звернувся з допомогою у соцмережах.

Ідеологом фотостенду був громадський активіст, голова "Спілки власників зброї Волині" Ігор Алєксєєв. Автор фотостенду з іменами Героїв Небесної Сотні – луцький фотограф Ірина Мельник, яка довго працювала над його розробкою. Уже пізніше стенд доопрацьовував заступник директора поліграфічної фірми "Ініціал" Олександр Більчук та луцька фірма "Факторія", якій з міського бюджету у 2014 році заплатили майже 50 тисяч гривень за облаштування пам'ятної дошки.

Нагадаємо, що пам'ятну дошку героям Небесної Сотні, що на Театральному майдані в Луцьку, відкрили 20 листопада 2014 року. Встановленням фотостенду займалася луцька фірма "Факторія", якій із міського бюджету заплатили майже 50 тисяч гривень за облаштування пам'ятної дошки. 14 жовтня 2016 року фотостенд з іменами загиблих героїв оновили.

Як розповіла Ірина Мельник "Конкуренту", створенням фотостенду займалися на волонтерських засадах, фотографії багатьох вбитих тоді було важко знайти.

"Ми взагалі це придумати, тому що люди несли свічки, коли були уже перші вбиті... Я і дизайнер Оля, яка працювала зі мною, разом сіли та на свій хлопський розум, за свій кошт самі по собі вирішили таке зробити. Нам допомагали працівниці зі "Спілки власників зброї Волині": сиділи і шукали інформацію. Це не так як зараз, що всі знають героїв поіменно, бо тоді такої інформації не було.

Багато кого взагалі фотографій не було, і ми шукали з "Вконтакте" – боялися когось живого поставити. У нас тоді було багато людей із тризубами замість фотографій: там, де ми не могли знайти фото, то ставили тризуб. Потім ми це все зробили і повісили, а коли перевішували, то ми відстояли, щоб "Небесна стіна" була на тому місці. Потім мене попросили разів сто цю "Небесну стіну", і я її всім роздавала, а "Ініціал" (Олександр Більчук) її правив, дизайн доробляв. І потім я всіх відправляла до нього, бо в нього лежав більш остаточний варіант", – наголосила вона.

Із її слів, оскільки "Факторія" взяла за облаштування стели Героям Небесної Сотні величезні кошти, то вони б могли перевірити надані їм файли та усю інформацію.

"Дуже прикро, що взагалі тепер постає таке питання. Дуже шкода того чоловіка, що він провисів стільки на "Небесній стіні"... Якби я взяла гроші за таку роботу, я б напевно перевірила. Так, як в нас це була просто волонтерська ідея і тоді був зовсім інший час, коли ми все вишуковували (а працювало над цим шість людей)", – резюмувала вона.

Надрукувати
мітки:
коментарів